Finns risk för proteinbrist?
Kan man drabbas av proteinbrist om man slutar äta kött?
Det kan vara svårt att tyda näringsdeklarationen på förpackningarna. Vad räknas egentligen som socker? Här reder vi ut begreppen!
De flesta förpackade produkter har en näringsdeklaration och där anges hur mycket kolhydrater det finns i produkten samt hur stor del av dem som är sockerarter. Dessa kan vara både naturliga och tillsatta i produkten. Utöver det så finns det också en ingredienslista på förpackningen där det framgår i procent hur mycket som är tillsatt socker samt vilket typ av socker som tillsatts.
För att få vetskap om produkten innehåller tillsatt socker eller inte måste alltså näringsdeklarationen läsas i kombination med ingredienslistan. Det gör att du på ett enklare sätt kan avstå från produkter som innehåller för många procent tillsatt socker. För att leva mer hälsosamt bör vi dra ner på det tillsatta sockret som tillsätts för sin söta smak eller för konservering eller konsistensgivning.
Naturligt förekommande socker finns i mjöl, mjölkprodukter, frukt och bär och utgörs exempelvis av laktos eller fruktos. Tillsatt socker kan anges i en innehållsförteckning som majssocker/sirap, dextros, fruktos, glukos, HFGS (high-fructose glucose syrup), honung, lönnsirap, agavesirap, invertsocker, isoglukos, levulos (levulos är ett annat namn på fruktos), fruktos, maltos, melass, sirap, sackaraos (socker), råsocker, koncentrerad fruktjuice, fruktjuicer, saft och honung.
När det kommer till bröd ska du titta efter var jästen står i förhållande till socker i ingrediensförteckningen. Om jästen står före sockret så har sockret brutits ned av jästen under jäsningen. Står sockret före jästen i innehållförteckningen så betyder det att en viss del av sockret finns kvar i brödet. Tänk på att socker i bröd också kan anges som exempelvis honung eller sirap. Sikta på bröd som innehåller under 5 gram sockerarter totalt och håll utkik efter nyckelhålsmärkningen!
Man tillsätter sällan socker i müsli men istället används ofta olika frukter och i vissa fall tillsätter man fruktjuicekoncentrat just för sina sötande egenskaper.
Det som finns mest i en produkt anges först och därefter kommer ingredienserna i fallande ordning.
Läskedryck, energidryck, godis, kakor, och bullar samt smaksatt yoghurt, fruktkräm och efterrättssoppor kan innehålla mycket socker. Söta tillbehör som sylt, ketchup eller senap bör inte överstiga 2 matskedar per portion. En liten nypa socker som krydda är inget att oroa sig för, det är helheten som räknas.
Kan man drabbas av proteinbrist om man slutar äta kött?
Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Kan man äta grön potatis? ICAs chefsdietist har svaret!
Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.
Hur illa är det att äta krossade linfrön, egentligen?
Det är dags att ge kålroten det goda rykte den förtjänar - se fakta, tips och recept.
Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Här slår vi hål på alla äggmyter!
Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.