Mycket smak utan socker och salt
Dra ner på saltet och sockret – utan att ge avkall på smakupplevelsen. Läs hur!
Det kan vara svårt att tyda näringsdeklarationen på förpackningarna. Vad räknas egentligen som socker? Här reder vi ut begreppen!
De flesta förpackade produkter har en näringsdeklaration och där anges hur mycket kolhydrater det finns i produkten samt hur stor del av dem som är sockerarter. Dessa kan vara både naturliga och tillsatta i produkten. Utöver det så finns det också en ingredienslista på förpackningen där det framgår i procent hur mycket som är tillsatt socker samt vilket typ av socker som tillsatts.
För att få vetskap om produkten innehåller tillsatt socker eller inte måste alltså näringsdeklarationen läsas i kombination med ingredienslistan. Det gör att du på ett enklare sätt kan avstå från produkter som innehåller för många procent tillsatt socker. För att leva mer hälsosamt bör vi dra ner på det tillsatta sockret som tillsätts för sin söta smak eller för konservering eller konsistensgivning.
Naturligt förekommande socker finns i mjöl, mjölkprodukter, frukt och bär och utgörs exempelvis av laktos eller fruktos. Tillsatt socker kan anges i en innehållsförteckning som majssocker/sirap, dextros, fruktos, glukos, HFGS (high-fructose glucose syrup), honung, lönnsirap, agavesirap, invertsocker, isoglukos, levulos (levulos är ett annat namn på fruktos), fruktos, maltos, melass, sirap, sackaraos (socker), råsocker, koncentrerad fruktjuice, fruktjuicer, saft och honung.
När det kommer till bröd ska du titta efter var jästen står i förhållande till socker i ingrediensförteckningen. Om jästen står före sockret så har sockret brutits ned av jästen under jäsningen. Står sockret före jästen i innehållförteckningen så betyder det att en viss del av sockret finns kvar i brödet. Tänk på att socker i bröd också kan anges som exempelvis honung eller sirap. Sikta på bröd som innehåller under 5 gram sockerarter totalt och håll utkik efter nyckelhålsmärkningen!
Man tillsätter sällan socker i müsli men istället används ofta olika frukter och i vissa fall tillsätter man fruktjuicekoncentrat just för sina sötande egenskaper.
Det som finns mest i en produkt anges först och därefter kommer ingredienserna i fallande ordning.
Läskedryck, energidryck, godis, kakor, och bullar samt smaksatt yoghurt, fruktkräm och efterrättssoppor kan innehålla mycket socker. Söta tillbehör som sylt, ketchup eller senap bör inte överstiga 2 matskedar per portion. En liten nypa socker som krydda är inget att oroa sig för, det är helheten som räknas.
Dra ner på saltet och sockret – utan att ge avkall på smakupplevelsen. Läs hur!
Får du lätt kramp i fötter och ben? Orsaken kan vara brist på magnesium.
Kan man äta grön potatis? ICAs chefsdietist har svaret!
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Hur ska vi tänka så att barn inte får i sig för mycket socker?
Hur dåligt är socker för oss egentligen? ICAs dietist svarar på frågor om socker.