Den dagliga rekommendationen med frukt och grönt är 500 g per dag. Här finner du inspiration om vad du kan lägga på tallriken och varför det är bra för kroppen. Vår ICA-dietist Paula Frösell ger dig svar!
Tips: nyttiga recept.
Alla studier om kopplingen mellan vegetabilier och hälsa visar att personer som äter mer grönsaker, frukt och bär löper mindre risk för en rad sjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och många cancersjukdomar.
– Ät tre rejäla nävar grönsaker och två frukter om dagen, då är du hemma, säger ICAs dietist.
Hon rekommenderar grövre grönsaker som kål, rotfrukter, lök, paprika och broccoli.
– Den typen av grönsaker innehåller mer vitaminer, mineraler och fibrer. Visst är det trevligt och färgglatt att lägga sallad, gurka och tomat på tallriken, men den typen av grönsaker ger inte så mycket näring. Ät gärna svenskt och i säsong också. Det är bra för hälsan, miljön och plånboken, säger ICAs dietist.
Vad gäller frukten tycker hon att smaken kan få styra.
– Äpple, apelsin, banan eller clementin, det spelar ingen roll. Ät den frukt du gillar och variera gärna. Och komplettera med blåbär, hallon eller andra bär. Även i frukthyllan är det bra att välja svenskt och i säsong, säger Paula Frösell.
Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet, tycker att man borde prata om ”grönsaker och frukt” i stället för ”frukt och grönsaker”.
– Både grönsaker och frukt är otroligt bra för oss! Men eftersom frukt innehåller ungefär dubbelt så mycket kalorier som grönsaker, tycker jag att grönsakerna ska få komma först, säger Alicja Wolk.
I valet mellan olika sorters grönsaker och frukter poängterar hon vikten av variation.
– Vi vet att grönsaker och frukt innehåller vitaminer, mineraler och fibrer. Men de innehåller också många andra bioaktiva substanser, inom växtriket har man hittat närmare 25 000 olika, varav många har antioxidativa egenskaper. Substanserna påverkar kroppen på olika sätt. De kan exempelvis skydda mot hjärt-kärlsjukdom och andra kroniska sjukdomar. Genom att äta många olika sorters grönsaker, frukter och bär är du på den säkra sidan, säger Alicja Wolk.
Här listar vi recept som är proppfulla med nötter, fröer, torkad frukt.
Med enkla medel kan du lätt piffa till en färgglös måltid till att bli en fröjd för ögat.
Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!
Frukosten är värd din tid och kärlek. Här är nio härliga och nyttiga frukostrecept
Det du hittills trott varit grönsaker, är egentligen frukter. Här listar vi vilka!
Vi har boostat favoritrecept med extra frukt och grönt. Det är enkelt att äta mer nyttigt!
Här är tipsen som får både frukt och grönt att slinka ner – utan mutor och hot.