När Julia Tuvesson får bestämma så lagas hela middagen på en plåt – gott, grönt och enkelt! Här bjuder hon på några smakprov från sin populära kokbok Plåtmat.
Här hittar du fler recept på
plåtmat.
– Jag har lagat plåtmat under flera års tid och tycker att det är världens bästa mat. När jag skrev min plåtmatsguide på bloggen för två år sedan blev den megapopulär och därför kändes det klockrent att skriva en hel bok om ett koncept som jag själv älskar och som har räddat min vardag åtskilliga gånger, säger Julia Tuvesson.
Enligt Julia handlar boken om så mycket mer än bara recept. Det är snarare en sammanfattning av en matfilosofi som går ut på att göra grön matlagning, som ibland kan upplevas svår, enklare och mer lättöverskådlig.
– Att laga grönt i vardagen kan vara svårt, det är där plåtmodellen kommer in i bilden. För att slippa laga efter recept varje vardag är det perfekt att lära sig plåtmodellen som jag introducerar i boken. Då lär man sig snabbt hur man kan komponera sina gröna måltider.
På frågan om hur man lyckas med en plåtmatsmåltid blir svaret enkelt.
– Den bästa typen av plåtmatsmiddagar är de som innehåller flera konsistenser och smaker: något salt, något syrligt, något krämigt och något krispigt. Ställ plåten mitt på bordet tillsammans med massvis av såser och låt middagsgästerna ta för sig bäst de vill!
Gör: Frilansande digital kommunikatör och matkreatör. Delar med sig av recept och inspiration på tuvessonskan.se och @tuvessonskan på Instagram.
Julia har skrivit två böcker. Plåtmat - Grönt i en långpanna samt Käka grönt! (Norstedts)
- Maten utgörs av fyra moment: bas, smaksättning, topping och sås.
- Köp hem ingredienser med lång hållbarhet som marinerade grönsaker, fetaost och quinoa.
- Bygg ett förråd av kryddor, olja och vinäger.
- Komplettera med färska grönsaker, rotfrukter och sås.