Lavendel

Laga och baka med

MÄnga av oss har lavendel i trÀdgÄrden; ljuvligt doftande, Àlskad av fjÀrilar och en riktig fröjd för ögat. Men lavendeln kan vara sÄ mycket mer Àr bara en prydnadsvÀxt! Gör som fransmÀnnen och ta med den i matlagningen. HÀr tipsar vi om hur du pÄ bÀsta sÀtt anvÀnder lavendel i mat och bakverk, och vilken sort du ska hÄlla utkik efter.

Använd lavendel - 5 tips

  1. 1. VÀlj rÀtt sort

    Den sort du ska hålla utkik efter heter Lavandula angustifolia, eller "engelsk lavendel". Den doftar mycket och lämpar sig därför bra för bakning och i matlagning.

  2. 2. Plocka efter anvÀndningsomrÄde

    När du vill använda lavendel i matlagning eller doftpåsar så ska du plocka helt utslagna blommor. Det är de som har mest eterisk olja i sig och ger mest smak och doft.

    Om du däremot vill torka blommorna för dekoration så är det bäst att plocka dem innan de har slagit ut.

  3. 3. Lite rÀcker lÄngt

    Lavendelsmaken kan lätt ta över i mat och bak och ge en parfymerad smak, så börja hellre med en liten mindre mängd för att vara på den säkra sidan. Smaka dig fram tills du är nöjd om det är möjligt.

  4. 4. Husmorsknep mot mal

    Att lägga små tygpåsar fyllda med lavendel i garderoben kan man tro är för att skapa väldoft – och det gör det så klart. Men traditionellt har det främst använts för att förhindra att skadedjur som till exempel mal äter och gör hål i yllekläder.

  5. 5. Gör lavendelsocker

    Lavendelsocker gör du enkelt genom att varva lavendelblommor med strösocker i tättslutande burk. Låt stå mörkt några veckor och sila sedan av. Eller så kan du mixa socker med torkade lavendelblommor och sila av. Perfekt att ta fram när man längtar och vill känna doften av sommaren och passar bra som smaksättning i kakor och bakverk.

Ljuvliga lavendelrecept

  1. Lavendelskorpor med citron och mandel

    1. Lavendelskorpor med citron och mandel

    Betyg 3.9 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer

    Lavendel Àr inte bara en vacker vÀxt med blÄlila blommor. Den gÄr Àven att smaksÀtta choklad och bakverk med. Torkade lavendelblommor ger karaktÀr Ät dessa knapriga mandelskorpor med citron. Doppa i choklad och strö över mer lavendel om sÄ önskas.

    Lavendelskorpor med citron och mandel
  2. KörsbÀrskaka med lavendel

    2. KörsbÀrskaka med lavendel

    Betyg 3.5 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Baka en bedÄrande körsbÀrskaka med lavendel! Ljuvlig kaka med smak av sommar blir ett uppskattad inslag efter maten eller vid kaffestunden. Servera med vispad grÀdde.

    KörsbÀrskaka med lavendel
  3. BjörnbÀrsglass med vit chokladsÄs och blÄbÀr

    3. BjörnbÀrsglass med vit chokladsÄs och blÄbÀr

    Betyg 4.4 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    En lite nyttigare glass pÄ blÄlila björnbÀr, fÀrskost och grÀdde som gÄr snabbt att mixa ihop. Underbart gott att servera med fÀrska blÄbÀr och en len vit chokladsÄs. Lavendel Àr vacker att garnera med, men ta bara lite grann, den kan lÀtt bli lite dominant i smaken.

    BjörnbÀrsglass med vit chokladsÄs och blÄbÀr
  4. Jordgubbssylt med lavendel

    4. Jordgubbssylt med lavendel

    Betyg 3 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Ljuvlig jordgubbssylt med lavendel. Sylten smakar och luktar fantastiskt! Ett recept som smakar sommar och sol. LÀtt att tillaga och resultatet blir fullÀndat.

    Jordgubbssylt med lavendel
  5. Örtstekt karrĂ©

    5. Örtstekt karrĂ©

    Betyg 5 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Ett frÀscht och smarrigt middagsalternativ nÀr man vill göra nÄgot lite extra! FlÀskkarrén marineras i hÀrliga smaker av vitlök, rosmarin och lavendel. Servera gÀrna tillsammans med rotfruktsrösti och grönsallad.

    Örtstekt karrĂ©
Odla egen lavendel

Soldyrkare som ogillar fukt

Lavendeln är en medelhavsväxt, så vill man få den att trivas på nordligare breddgrader ska den placeras på en solig, väldränerad plats med mager, gärna lite sandig jord.

Bädda för kyla

Om du vill odla lavendel själv och få den att klara sig över vintern så välj en sort som tål kyla. Om vintern blir riktigt kall så täck gärna över den med säckväv, eller linda den runt krukab om om du odlar i en sån. Och kom ihåg att klippa ner den på våren så att den håller sig tät och kompakt.

Artiklar Visar 1746 stycken

Koka egen buljong

LÀttare Àn du tror

Att koka egen buljong kan vara enklare Àn du tror. HÀr ger vi tipsen för godaste buljongen

Franskt pÄ menyn

Bon appétit

VĂ€rmande, rustikt, mustigt och elegant – det franska köket bjuder pĂ„ tidlösa klassiker.

Rulla en avokadoros

Matskola

Vi visar steg för steg hur du gör en vacker avokadoros av en perfekt mogen avokado!

Ätbara blommor

Flower power!

Blommor Àr inte bara vackra utan gör sig ocksÄ fint pÄ tallriken, nÀr man vill vara lite extra. Men vilka blommor kan man Àta? MÄnga av vÄra vanligaste trÀdgÄrdsblommor Àr Àtbara - hÀr hittar du hela listan pÄ Àtbara blommor!