I vår matskola visar vi hur du gör kolapaj - perfekt till fikat eller som efterrätt.
Koka egen dulce de leche
Så gör du
Dulce de leche är namnet på världens kanske smarrigaste kolakräm. Köp färdig på burk eller koka enkelt din egen och använd till bakning och i efterrätter. Här lär vi dig hur du gör och tipsar om goda recept med dulce de leche.
Det här är dulce de leche
Översatt till svenska betyder dulce de leche söt mjölk och kommer ursprungligen från Latinamerika. Genom att koka ihop mjölk och socker på svag värme under lång tid koncentreras både smak och konsistens. Dulce de leche finns att köpa färdig, men man kan även utgå från sötad, kondenserad mjölk på burk och koka egen kolakräm. Det man gör är helt sonika att koka burken i en kastrull med vatten. Ja, du läste rätt, hela burken alltså.
Gör din egen dulce de leche
- Ta bort etiketten från burken med sötad, kondenserad mjölk.
- Lägg burken i en stor kastrull.
- Fyll på med vatten så att det alltid täcker burken och lite till.
- Låt småkoka ca 2 timmar utan lock, se till att vattnet hela tiden täcker.
- Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten.
- Låt svalna helt och öppna därefter burken.
- Vòila – dulce de leche!
Smarriga recept med dulce de leche
Banoffee pie i glas
Banoffee pie kännetecknas av smaker som banan, kola och choklad. Här gör vi en supersnabb variant i portionsglas där bananskivor, digestivekex, grädde, karamelliserad mjölk och mörk choklad varvas.
Lingonrulle med vispad smetana
Vispa smetana, den söta kolakrämen dulce de leche och syrliga lingon till en fluffig kräm som breds på färdiga pannkakor. Perfekt efterrätt för picknickkorgen! Snabbt, gott och enkelt.
Stekta bananer med chokladkolagrädde
Den här smaskiga efterrätten med stekta bananer trollar du snabbt fram med några få ingredienser. Toppa bananerna med knapriga sötsaker som finns hemma i skafferiet, som hackad choklad, nötter, krossade småkakor, kokos eller rivet limeskal.
Semifreddo med choklad, dulce de leche och hasselnötter
Semifreddo betyder halvfryst på italienska och är en magiskt god glassdessert med vispgrädde och ägg. Perfekt när du vill ha en dessert som kan göras i förväg! Här smaksätter vi semifreddon med choklad och toppar med dulce de leche och rostade hasselnötter.
Banoffee paj
Storfavoriten banoffee paj är en perfekt kombination av sött och salt! Dulce de leche med flingsalt på en botten av digestive toppas med skivor av krämig banan och fluffigt vispad grädde. Dekorera pajen med riven mörk choklad.
Koladröm med daimgrädde och jordgubbar
En riktig dulce de leche-tårta med botten av digestive och fyllning av dulce de leche och daimgrädde. Låt botten vila 1 timme i kylen innan du försiktigt lossar den från formen och brer på dulce de leche. Tårtan garneras därefter med daimgrädden, lite extra strössel av chokladen och söta härliga jordgubbar.
Artiklar Visar 1605 stycken
Glassbomb, så gör du!
Matskola
Med en sprakande glassbomb som dessert på festen behövs inga andra fyrverkerier.
Lutande pannacotta med hallon!
Matskola
En favoritdessert som har allt - vacker, enkel och god. Så här gör du!
Tiramisu i glas - instruktioner
Klassisk dessert på nytt sätt!
Vi visar steg för steg hur du gör den klassiska italienska desserten tiramisu i glas.
Nutellapizza, så gör du!
Smarrigt, snabbt och superenkelt!
Gör enkelt den supergoda nutellapizzan med smördeg eller filodeg, toppad med frukt och bär
I vår matskola visar vi hur du gör fluffig hallonsufflé, en elegant dessert till middagen.
Karamell som kronan på verket
Karamell som kronan på verket!
Gör din dessert både vacker och god med denna karamelltopping. Så gör du!
Här visar vi hur du gör en rå chokladmousse med avokado, en nyttig raw food-efterrätt.
Här visar vi steg för steg hur du tärnar upp mango och ananas till en god fruktsallad.