Bästa kladdkakan - seg eller kladdig?
Vi tipsar om hur du lyckas med kladdkakan, oavsett om du vill ha den seg eller kladdig!
Vi berättar hur den kladdiga kakan kom till och bjuder på våra bästa tips för att lyckas.
Tips: allt samlat inför kladdkakans dag.
Vi berättar om kladdkakans historia, för hur kommer det sig att kladdkakans har blivit så populär och vem kom på kladdkaksreceptet?
Den mest troliga förklaringen är att matskribenten Margareta Wickman som jobbade på Veckojournalen åt en väldigt god och kladdig chokladkaka på en restaurang i anslutning till en loppis i Paris. Hon lyckades få receptet och genomslaget blev enormt när det publicerades i tidningen i slutet av 1970-talet. Det hade knappt funnits en sådan kladdig och god kaka tidigare!
Kladdiga chokladkakor verkar finnas på många håll och i olika former, men kladdkaka som begrepp verkar vara unikt för Sverige och är extra omtyckt just här.
Den är lätt att älska och lätt att baka med ingredienser som ofta finns hemma. Kladdig choklad tilltalar de flesta.
Vi bjuder på 4 knep ni inte vill missa för att få till en mumsig kladdig kladdkaka. Sätt igång med bakandet!
När man mäter upp mjöl finns det en risk att det packas för hårt i måttet. För mycket mjöl = torr kaka. Väg mjölet på en digitalvåg (1 dl vetemjöl motsvarar 60 g) eller se till att hälla upp det ganska luftigt i ett mått. Skopa inte upp med ett decilitermått ur mjölpåsen - då finns det risk att det trycks ihop.
Ugnar kan variera i temperatur. Lär känna din ugn och stirra dig inte blind på tider och temperaturer som anges i receptet. Tänk också på att formens storlek och material spelar roll för gräddningstiden. Ju större form du använder desto snabbare gräddas kakan klart eftersom det blir ett tunnare lager smet.
Varmluftsugn är bra för till exempel maränger, suffléer, wienerbröd och smördegsbakverk. Men när det gäller saker som ska vara saftiga, till exempel kladdkakor och bullar tycker jag det är bäst att använda den vanliga ugnsfunktionen.
Lite chokladglasyr och glass eller grädde kan hjälpa. Men i ärlighetens namn är inte torr kladdkaka särskilt gott, så finns det tid och möjlighet är det nästan bättre att baka en ny.
Vi tipsar om hur du lyckas med kladdkakan, oavsett om du vill ha den seg eller kladdig!
Olika bakformar passar till olika bakverk. Här hjälper vi dig välja rätt!
Vad sägs om kladdkaka som inte bara smakar choklad? Här har vi 19 olika varianter!
Här är kladdkakorna som bjuder på en extra lyxig kladdkake-upplevelse!
Nyttig kladdkaka, finns det? Absolut! Prova våra lite hälsosammare kladdkakefavoriter.
Här är smarriga recept att fira den mintiga godsaken Polkagrisens dag med den 20 april.
Den svenska fikatraditionen sträcker sig flera hundra år bak i tiden.
Tre goda recept att baka med hjälp av saffransarom som får dig att komma i julstämning!