Het tomat- och chilisås
Het tomat- och chilisås är alldeles perfekt till grillat och inte en lek för den känslige. Basen i såsen är chilifrukter, eller spansk peppar, samt krossade tomater, därefter tillsätter du kryddor och lök. En brutal hemmagjord chilisås att bjuda på!
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2004
Ingredienser
10 portioner
12 färska chilifrukter t ex spansk peppar
1 morot
2 salladslökar
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (à 400 g)
2 persiljestjälkar
2 msk olivolja
1/2 msk strösocker
1 tsk salt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentar
Men jag har gjort det annorlunda, dels tar jag med chilifröna (det är ju ofta de som är de starka) och för att göra såsen hållbarare så har jag fräst vitlök och chili ett par minuter i oljan sedan tillsatt salladslök och riven morot, fräst lite kort innan jag tillsatt resten (tomat, persilja, socker och salt). Därefter har det fått koka till morötterna blivit genomkokta (mjuka) ca 20-30min. När det är färdigkokt, mixar jag det med stavmixern, till en puré. Slutligen hälls den varma purén upp i rena varma glasburkar på med lock (låt kallna upp och ner, så förseglas den bättre). Nu håller chilisåsen oöppnad i säkert ett år, i ett mörkt och om möjligt svalt utrymme.
Sara
2022-09-05