Sås till varmrökt lax
Smarrigt!
Letar du efter en supergod sås till varmrökt lax? Då har du kommit rätt! Här tipsar vi om kalla och varma såser som passar perfekt till varmrökt lax. Både till vardags, julbordet, påsk och midsommar.
Lax!
Halstrad lax med sin krispiga yta är en riktig fullträff i både sallader och bowls. Här får du våra bästa tips för att lyckas med den perfekta stekytan – och så bjuder vi förstås på våra favoritrecept med halstrad lax.
Här hittar du alla våra recept på halstrad lax.
Halstrad lax är lax som snabbt steks eller grillas på hög värme så att ytan blir krispig och insidan saftig.
Att halstra betyder att tillaga något hastigt på hög värme, oftast i stekpanna eller över öppen låga.
Man steker eller grillar fisken snabbt utan lock, så att den får en fin stekyta men behåller sin saftighet.
Salta och peppra laxen, hetta upp en panna med lite olja och stek filéerna hastigt på hög värme, cirka 1–2 minuter per sida.
Se till att pannan är riktigt het, torka av laxen innan stekning och låt den ligga stilla i pannan tills ytan fått fin färg.

Laga en fräsch laxbowl med asiatiska smaker. Laxen görs på tataki-vis vilket innebär att den halstras och marineras i en sås av salladslök, soja, ingefära och lime. Servera laxtatakin med svart ris, sallad, rädisor och sojabönor och du har en ljuvlig lunch eller middag framför dig!

Ett recept på halstrad lax som skivas till munsbitar och toppas med örter som dill och koriander. Laxen serveras tillsammans med en matsuhisadressing gjord på lök, ingefära, soja och olja.

Pepparrot har en förmåga att nästan rädda vilken fiskrätt som helst. I detta fall behöver dock inget räddas, utan här blir den friska smetanakrämen ett utmärkt komplement till den smörstekta regnbågen och de söta morötterna du äter som tillbehör. Smaklig fisk önskar vi!

Med en halstrad lax får du en perfekt yta, men även en mjuk och len kärna. De asieninspirerade tillbehören gör att du har en riktig höjdare på middagstallriken!

Vad passar bra till lax, om inte lite dill? Absolut serveras det potatis till, men det är de glacerade morötterna som står ut lite extra här! Sockret, smöret och dillen med de varma morötterna är verkligen ett recept på success!

Visste du att det räcker med fyra timmar för att få en bit lax perfekt gravad? Lägg fisken i en gravningsvätska smaksatt med japansk soja. Ge den sedan en hastigt tillagad yta runt om, tataki, som det heter på japanska. Bjud med ingefärsmajonnäs – lite som sushi!
Smarrigt!
Letar du efter en supergod sås till varmrökt lax? Då har du kommit rätt! Här tipsar vi om kalla och varma såser som passar perfekt till varmrökt lax. Både till vardags, julbordet, påsk och midsommar.
Topplista
Lax, lätt att laga och går att variera i det oändliga. Här är våra favoritrecept med lax!
Har du lax över?
Vi listar våra favoriter med gravad lax. Vad sägs om en pasta med lax citron och grönkål?
Matskola
Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.
Snabb metod!
Så får du perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.
Bästa starten på dagen
Här listar vi frukostrecept rika på protein - till hela veckan.
Fiskguide
Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!
Så gör du!
Vi visar steg för steg hur du gravar lax.
Vardagsgott med lax
Här tipsar vi om enkla och urgoda laxrecept.