Savoykål
Savoykålen är lika vacker som den är god. Lär dig allt om kål och laga goda recept med råvaran i fokus. Har du provat att laga kåldolmar med savoykål? Eller savoykål i ugn?
Tips: Lär dig mer om andra kålsorter.
Tips och fakta om savoykål
Förvara savoykål
2–4 °C i plastpåse
Tips
- Testa att byta ut vitkål mot savoykål i rätter som kålpudding eller wok.
- Har du savoykål över? Förväll eller tillaga och frys in!
- Gör savoykålschips genom att dela 250 g kålblad i mindre bitar. Skölj och torka noga. Blanda med 3 msk olja och ½ tsk salt. Sprid ut bladen på en bakpappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen i 150 °C ca 30 minuter eller tills de är krispiga. Ett enkelt och lite nyttigare snacks!
Allt du behöver veta
Savoykålen känns igen på sina kraftigt krusiga blad som under säsongen går från ärtgrönt till mörkgrönt eller rött. Det sägs att kålen härstammar från regionen Savoyen i de franska Alperna och att namnet kommer just därifrån, men det var inte förrän på 1600-talet som den blev känd i Norden. Idag finns savoykål att få tag på året runt och du hittar den svenskodlade i butik under juni till november. Dess milda kålsmak gör att savoykålen passar till det mesta, men i synnerhet exempelvis kåldolmar, kålpudding, i wok, lättkokt och strimlad rå. Kålen är tålig och går att förvara länge i kylskåpet.
Smakkompisar
Svamp
Bacon
Getost
Lök
Goda recept med savoykål
Savoykål i ugn med parmesan och rostade hasselnötter
Savoykålens härliga smaker kommer verkligen fram när den bakas i ugnen tillsammans med olivolja, timjan och vinäger. Kålen serveras bäst med den härliga, vispade ricottan som smaksatts med citron samt rostade hasselnötter.
Vegokåldolmar med gräddsås
Klassiska kåldolmar på nytt vis! Dessa vegokåldolmar görs på savojkålsblad och fylls med vita bönor, traditionella kryddor och färska örter. Som sig bör serveras dolmarna med kokt potatis, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.
Krämig pasta med fläskkarré
Sugen på pasta? Laga en krämig pasta med heltstekt fläskkarré och rostad savoykål. Comfort food när det är som godast! Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.
Honungsrostad savoykål
Letar du efter ett nytt grönt tillbehör? Prova att ugnsrosta savoykål tillsammans med en sötsalt honungsdressing. Enkelt att laga och härligt gott! Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.
Artiklar Visar 759 stycken
Halloweengodis
Varning för kusligt goda mumsbitar som kommer uppskattas av små dörrknackande monster!
Grönt bröd
Har du provat att baka bröd med grönsaker? Resultatet: saftigt, gott och lite nyttigare.
Snabb och enkel middag på 30 minuter
Behöver du tips på snabba vardagsrätter? Vi har samlat middagar du slänger ihop på 30 min.
Allt om kål
Här får du tillagningstips och förslag på läckra rätter. Prova en ny kålsort redan i dag!
Vitkål
Allt du behöver veta om vitkål! Vi gör en djupdykning i den krispiga kålens värld och bjuder på härliga recept med vitkål i fokus. Vad sägs om de japanska vitkålspannkakorna okonomiyaki?
Enkla soppor
En hemlagad soppa slår aldrig fel! Här har vi samlat recept på goda och enkla soppor.