Guide

Savoykål

Savoykålen är lika vacker som den är god. Lär dig allt om kål och laga goda recept med råvaran i fokus. Har du provat att laga kåldolmar med savoykål? Eller savoykål i ugn?
Tips: Lär dig mer om andra kålsorter.

Tips och fakta om savoykål

  • Förvara savoykål

    2–4 °C i plastpåse

  • Tips

    • Testa att byta ut vitkål mot savoykål i rätter som kålpudding eller wok.
    • Har du savoykål över? Förväll eller tillaga och frys in!
    • Gör savoykålschips genom att dela 250 g kålblad i mindre bitar. Skölj och torka noga. Blanda med 3 msk olja och ½ tsk salt. Sprid ut bladen på en bakpappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen i 150 °C ca 30 minuter eller tills de är krispiga. Ett enkelt och lite nyttigare snacks!
  • Allt du behöver veta

    Savoykålen känns igen på sina kraftigt krusiga blad som under säsongen går från ärtgrönt till mörkgrönt eller rött. Det sägs att kålen härstammar från regionen Savoyen i de franska Alperna och att namnet kommer just därifrån, men det var inte förrän på 1600-talet som den blev känd i Norden. Idag finns savoykål att få tag på året runt och du hittar den svenskodlade i butik under juni till november. Dess milda kålsmak gör att savoykålen passar till det mesta, men i synnerhet exempelvis kåldolmar, kålpudding, i wok, lättkokt och strimlad rå. Kålen är tålig och går att förvara länge i kylskåpet.

  • Smakkompisar

    Svamp
    Bacon 
    Getost
    Lök

Goda recept med savoykål

  • Savoykål i ugn med parmesan och rostade hasselnötter

    Savoykål i ugn med parmesan och rostade hasselnötter

    Betyg 4.1 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Savoykålens härliga smaker kommer verkligen fram när den bakas i ugnen tillsammans med olivolja, timjan och vinäger. Kålen serveras bäst med den härliga, vispade ricottan som smaksatts med citron samt rostade hasselnötter.

    Savoykål i ugn med parmesan och rostade hasselnötter
  • Vegokåldolmar med gräddsås

    Vegokåldolmar med gräddsås

    Betyg 3.4 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Klassiska kåldolmar på nytt vis! Dessa vegokåldolmar görs på savojkålsblad och fylls med vita bönor, traditionella kryddor och färska örter. Som sig bör serveras dolmarna med kokt potatis, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.

    Vegokåldolmar med gräddsås
  • Krämig pasta med fläskkarré

    Krämig pasta med fläskkarré

    Betyg 4.9 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Sugen på pasta? Laga en krämig pasta med heltstekt fläskkarré och rostad savoykål. Comfort food när det är som godast! Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

    Krämig pasta med fläskkarré
  • Honungsrostad savoykål

    Honungsrostad savoykål

    Betyg 4.1 av 5.
    16 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Letar du efter ett nytt grönt tillbehör? Prova att ugnsrosta savoykål tillsammans med en sötsalt honungsdressing. Enkelt att laga och härligt gott! Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

    Honungsrostad savoykål

Artiklar (733)

Guide

Allt om kål

Här får du tillagningstips och förslag på läckra rätter. Prova en ny kålsort redan i dag!

Hembakat

Grönt bröd

Har du provat att baka bröd med grönsaker? Resultatet: saftigt, gott och lite nyttigare.

Bu!

Halloweengodis

Varning för kusligt goda mumsbitar som kommer uppskattas av små dörrknackande monster!

Vardag

Enkla soppor

En hemlagad soppa slår aldrig fel! Här har vi samlat recept på goda och enkla soppor.

Guide

Vitkål

Allt du behöver veta om vitkål! Vi gör en djupdykning i den krispiga kålens värld och bjuder på härliga recept med vitkål i fokus. Vad sägs om de japanska vitkålspannkakorna okonomiyaki?