Guide

Växtbaserade drycker

Vad är skillnaden mellan olika vegetabiliska drycker? Varför får man inte säga havremjölk? Vad kan man använda mandelmjölk till?

Olika typer av växtdrycker

  1. 1. HAVREDRYCK

    Ett av de mest populära vegetabiliska alternativen till mjölk. Drycken som säljs i Sverige är oftast gjord av svenskodlad havre och finns även i kalciumberikad variant. Används i exempelvis kaffe eller smoothie.

  2. 2. KOKOSDRYCK

    Denna växtbaserade dryck är gjord på den bruna kokosnöten och ger både smak och doft av tropikerna. Passar perfekt i smoothie, te, pannkakssmet eller som bas i varm choklad.

  3. 3. HASSELNÖTSDRYCK

    Hasselnöten är rik på smak och drycken är otroligt god att dricka i sin rena form. Den passar annars bra i smoothie, varm choklad eller i kaffe och är ofta sötad.

  4. 4. SOJADRYCK

    Sojadrycken, som görs på sojabönan, är en av de vanligaste växtbaserade dryckerna och finns både sötad och osötad. Den är mild i smaken och len i konsistensen. Drycken är god att dricka som den är, men passar även bra i kaffe, smoothie, matlagning eller bakning.

  5. 5. MANDELDRYCK

    En dryck som passar bra i kaffe, te eller i smoothie med frukt och bär. Den passar även perfekt som bas i chiapudding eller overnight oats. Finns både sötad och osötad.

Recept med växtryck

  • Overnight oats med havredryck

    Overnight oats med havredryck

    Betyg 4.6 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Älskar du att snooza men är ändå sugen på en stadig frukost? Ladda kylen med over night oats kvällen innan så har du frukosten klar på nolltid! Toppa bara med lite frukter eller bär och hackad mandel – som du självklart också har förberett kvällen innan.

    Overnight oats med havredryck
  • Jordgubbssmoothie

    Jorgubbssmoothie

    Betyg 4.1 av 5.
    46 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En fräsch smoothie är en perfekt start på dagen! Snabbt, enkelt och förvånansvärt mättande. Den här jordgubbssmoothien är härligt bärig och får en rund smak av mandel och en fräsch syra från limen.

    Jordgubbssmoothie
  • Kokos- och chiapudding med bär

    Kokos- och chiapudding med bär

    Betyg 4.3 av 5.
    32 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Ett mättande mellanmål som enkelt kan förberedas kvällen före och tas med till jobbet. Chiapuddingen håller några dagar i kylen. Toppa med de bär du tycker bäst om och en knaprig granola.

    Kokos- och chiapudding med bär
  • Snickerssmoothie

    Snickerssmoothie

    Betyg 4 av 5.
    54 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Den här ljuvliga smoothien med banan, kakao, jordnötssmör och vaniljpulver smakar som snickers fast i smoothie-form! Här toppas den dessutom med kakaonibs och rostade jordnötter. Smoothien passar perfekt som efterrätt eller lyxigt mellanmål.

    Snickerssmoothie

Varför får man inte säga havremjölk eller sojamjölk?

EU-domstolen har beslutat att drycker baserade på vegetabiliska produkter inte kan kallas för mjölk, då mjölk är en term associerad med mejeriprodukter vilket kan vilseleda konsumenten. På samma sätt får heller inte vegetabiliska alternativ till grädde, smör eller ost kallas för de termer som används inom mejeri. Det finns dock undantag, och väletablerade produkter som kokosmjölk, jordnötssmör och kakaosmör får fortsätta heta sitt namn.

Artiklar (1574)

Mat för många

Goda röror till buffén

Komplettera buffén med olika röror – gott till klassiska rätter som pajer, sallad och bröd.

Gott & näringsrikt

Baka bönbröd

Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!

Historia och recept

Juldrycker

Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.

Lär dig mer om

Glutenfria korn och gryn

Här guidar vi dig om glutenfria gryn, hur de smakar och vad man kan ha dem till.

Mythbusting

Mikromyter

Hur är det egentligen med mikron, förstör den näringsämnena i maten? Får vi cancer av att mikra maten? Vi reder ut några myter om mikrovågsugnen.