Mythbusting

Mikromyter

Hur är det egentligen med mikron, förstör den näringsämnena i maten? Får vi cancer av att mikra maten? Vi reder ut några myter om mikrovågsugnen.

1. Förlorar mat som värms i mikro mer näring än om man värmer den på spisen?

FALSKT: Vilket sätt man värmer maten på spelar mindre roll, det handlar snarare om hur länge och på vilken temperatur man värmer den. Vissa vattenlösliga vitaminer försvinner i vattnet man kokar maten i, alltså även om man kokar den på spisen. Det kan till och med vara så att microvågsugnen är mer skonsam eftersom man använder mindre vatten.

2. Kan man få cancer av att mikra maten?

FALSKT: Mikrovågorna i mikrovågsugnen förändrar inte maten på något annat sätt än vad annan uppvärmning gör.

3. Mikron påverkar proteinerna i maten så att de inte kan tas upp av kroppen 

FALSKT: Vissa värmekänsliga vitaminer och mineraler kan till viss del försvinna bort med kokvattnet. Men samtidigt tar vi lättare till oss av andra näringsämnen när vi värmer upp maten. Det bästa är att värma upp mat fort, och på ett sätt som inte kräver så mycket vatten, till exempel att ångkoka eller värma i mikro.

4. Kan mikron göra bröstmjölken giftig?

FALSKT: Livsmedelsverket avråder från att man värmer bröstmjölk i mikrovågsugnen. Detta på grund av att mjölken punktvis kan nå för höga temperaturer i mikron. Det förstör immunoglobulin som är viktigt för barnets immunsystem. Det gör det om man värmer bröstmjölk för varmt på spisen också, men det är lättare att av misstag värma för mycket i mikrovågsugn.

Recept att tillaga i mikron:

 1. Omelett i mikron

  1. Omelett i mikron

  Betyg 4 av 5.
  56 personer har röstat
  Receptet har 5 kommentarer.

  En matig omelett som du gör i mikron – perfekt som mellanmål. Knäck äggen i en liten djup tallrik, vispa dem lätt och tillsätt mjölk, ost, skinka och majs. Lite salt och nymalen svartpeppar så är omeletten komplett.

  Omelett i mikron
 2. Bakad sötpotatis med feta och oliver

  2. Bakad sötpotatis med feta och oliver

  Betyg 4.7 av 5.
  92 personer har röstat
  Receptet har 16 kommentarer.

  Baka sötpotatisen i mikron så går det undan att fixa middag. Fyll den med salt fetaost och smakrika oliver. En liten klick crème fraiche bidrar med krämighet. En perfekt middag för en.

  Bakad sötpotatis med feta och oliver
 3. Frukostmuffins i mikron

  3. Frukostmuffins i mikron

  Betyg 3.3 av 5.
  279 personer har röstat
  Receptet har 13 kommentarer.

  Prova den amerikanska trenden med frukostmuffins som du bakar på ett kick i mikron. Gott som frukost eller mellanmål i stället för gröt eller som hälsosam fika.

  Frukostmuffins i mikron
 4. Grötmix med blåbär och goji

  4. Grötmix med blåbär och goji

  Betyg 4.6 av 5.
  10 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Förbered en mättande grötmix med fiberrika havregryn som bas, i sällskap av dinkelflingor, linfrön, chiafrön, pumpakärnor, solroskärnor, härliga gojibär och blåbär. En härlig mix av mineraler, kostfiber och omega-3 i en skål! Förvara grötmixen i en förslutningsbar burk och koka upp med vatten till frukost.

  Grötmix med blåbär och goji
 5. Knäck i mikron

  5. Knäck i mikron

  Betyg 3.2 av 5.
  353 personer har röstat
  Receptet har 17 kommentarer.

  Att göra knäck i mikro är ett enkelt och snabbt sätt att koka knäck – julens mesta julgodis! Här är ett recept på klassisk knäck av socker, grädde, smör och sirap med knaprig hackad mandel i. Koka knäcken i mikrovågsugnen och gör kulprovet för att se när smeten är klar. Godis till jul!

  Knäck i mikron

Artiklar (1555)

Miljösmart mat

Ätbara alger

I havet gömmer sig ett stort grönsaksland fyllt av miljösmart råvaror som är fullproppade med nyttigheter - nämligen ätbara alger! I de asiatiska köken är alger och sjögräs med rätta redan vardagsmat! Här lär du dig mer om ätbara alger.

Genidrag!

Baka i långpanna

Vi löser fikat med recept på långpannebak som räcker till många!

Trend!

Tid för alkoholfritt

Alkoholfria drycker har trendat stort de senaste åren. Här djupdyker vi i ämnet.

Lär dig mer om

Glutenfria korn och gryn

Här guidar vi dig om glutenfria gryn, hur de smakar och vad man kan ha dem till.