Bild laddas
Matskola

Grilla på indirekt värme

Till skillnad från vanlig grillning direkt över en glödande kolbädd använder man indirekt värme när man vill grilla på låg temperatur under längre tid.
Älskar du att grilla? Här finns alla våra grillrecept!

Direkt och indirekt värme, när används vad?

Direkt värme betyder att det som ska grillas placeras på gallret direkt ovanför glödande kol eller briketter, medan indirekt värme betyder att man grillar vid sidan av den kraftigaste värmen. Vid indirekt värme är det bra att lägga kolen eller briketterna i en hög och grilla bredvid, eller i en ring och grilla i mitten av den.

Bild laddas
Guide - Innertemperaturer

Blodigt 52–54˚C
- Nöt, lamm
Medium rare 55–60˚C
- Nöt, kalv, lamm
Medium 58–68˚C
– Nöt, kalv, lamm
Välstekt 70˚C
– Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm

Använd en grilltermometer för att avgöra när köttet är klart. Tänk på att termometerns spets alltid ska vara placerad i mitten, där det är som tjockast. Undvik att skära i köttbiten för att se om det är klart, då går mycket av köttsaften förlorad.

Grillskola

Hur tänder man grillen?
Välj en elektrisk tändare, tändpapper eller liknande. Välj ett alternativ som är schysst för miljön, likaså för grillkolen och briketterna. Grillen är tillräckligt varm när kolen eller briketterna är orange-vita.
Här kan du läsa mer om hur du tänder grillen utan tändvätska.

Kol eller briketter?
Kol är bra för en riktigt kraftfull värme, medan briketter passar bättre när man vill hålla en jämn värme under en längre tid.
Grotta ner dig mer i valet av kol eller briketter här.

Vanligaste misstaget?
Att inte vänta tills grillen är lagom varm, utan att istället tänka “äsch, nu kör vi på”.

Viktigt att tänka på?
Det första att fundera över är om maten ska grillas på direkt eller indirekt värme, och då om grillen bör laddas för längre eller kortare tillagning. Tänk dig grillen som en ugn, och att locket och ventilerna är till för att användas. Investera gärna i en stektermometer, inte alls dyrt och till så stor hjälp!

Bästa sättet att rengöra grillen?
Låt gallret bli upphettat på grillen och borsta sedan av med en rejäl stålborste. Att lägga gallret i gräset på kvällen så att daggen löser upp smutsen är också bra, men var noga med att inte glömma det så att det inte får rostangrepp.
Fler tips på hur du gör rent grillgallret hittar du här.

Med smaker från världens alla hörn

Grilla kontinentalt

Vi har samlat några världsrecept så du kan grilla kontinentalt och hitta nya favoriter!
Bild laddas
Den ultimata nattmaten

Grillad vickning

Är grillkvällen är en succé, timmen sen och magen tom? Då är det dags för vickning!
Bild laddas

Grilla hel karré

Vi visar hur du med marinad, stekpåse och termometer förbereder en hel karré för grillen.
Bild laddas
Söta smaker på grillen!

Grilla din dessert

Avsluta grillkvällen snyggt genom att grilla frukter och dessert. Gott, enkelt och snabbt!
Bild laddas
Matskola

Rimma kyckling och kött

Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Bild laddas
Grillskola

Rätt smaksättare till grillen

Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Bild laddas
Säkerheten först!

Grilla säkert - så här gör du!

Grilla säkert i sommar! Här kommer användbara tips för grillen, grillkolen och gallret.
Bild laddas
Sommar

Grilla argentinskt i sommar

Prova något nytt och grilla argentinskt! I Argentina är grillning socialare och festligare
Bild laddas
Matskola

Grilla tonfisk i enkla steg med saftigt resultat

Vi har tagit fram de viktigaste stegen för att lyckas med grillad tonfisk - varje gång!
Bild laddas