Grilla med kol eller briketter?

När passar det bäst att grilla med kol? När är det bättre att grilla med briketter? Och är det okej att grilla med både och? ICAs grillmästare har svaren och delar här med sig av sina bästa tips.
Hungrig? Inspireras av våra grillrecept.

Kol, briketter eller både och? 

ICA-kökets grillmästare, Niclas Rapp, ger här sina tips om när det är bättre att grilla med kol respektive briketter. Och när du kan använda både och. Se film samt frågor och svar nedan.

  • En grill med glödande briketter i botten.

    När ska jag grilla med briketter?

    Briketter tar lite längre tid att få fart på än kol, men det brinner längre och håller värmen bra.

    Passar bäst för:
    - En hel köttbit
    - Indirekt grillning under lock

  • En grill med glödande kol i botten.

    När ska jag grilla med kol?

    Kol går snabbt att tända och ger lite smak, även om de lärde tvistar om det verkligen går att uppfatta smakskillnaden. Håller värmen bra, och behöver du mer ös i glöden så släng på en stor näve till.

    Passar bäst för:
    - Skivat kött
    - Kyckling
    - Korv
    - Direkt grillning

  • En grill där man mixat glödande kol och briketter.

    Kan jag grilla med både kol och briketter?

    Ja. Fördelen med att mixa briketter och kol är att det ger längre brinntid och mer smak. Det passar perfekt när du ska grilla en helt köttbit och även indirekt grillning under lock.

Eldningsförbud

Innan du grillar...

Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
 

Artiklar (479)

Tips & recept

Så tillagar du råkorv

Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.

Enkelt, snabbt & gott!

Göra egen färskost

Lär dig göra supergod egen färskost med några enkla steg!

Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.