Friterad mat kan vara något av det godaste som finns, men vad ska man göra med all frityrolja som blir över? Här är några alternativ!
Har du en kastrull med jättemycket frityrolja du inte vet vad du ska göra av? Oljan får absolut inte hällas i avloppet eftersom det kan orsaka igensatta ledningar, men vad ska man då ta sig till?
Olja har bra hållbarhet så det absolut bästa är att återanvända frityroljan. Låt oljan svalna ordentligt och sila sedan med en saftsil eller genom ett kaffefilter. Om du har sparat oljeflaskan kan du hälla tillbaka den där, annars häll upp i en förslutningsbar burk och låt stå svalt.
Om oljan börjar lukta, blir mörk i färgen eller ger konstig smak så är det dags att göra sig av med frityroljan.
Vissa kommuner har insamling av matfett på återvinningscentralen där man kan slänga oljan.
Om det inte finns insamling där du bor så kan du slänga oljan i soporna. Häll först oljan i en gammal mjölkkartong (kom ihåg att spara locket), plastflaska, fryspåse eller liknande som du kan försluta och slänga i vanliga soporna/brännbart.
Tappar du lusten bara av att tänka på vad du ska göra av oljan så är airfryer ett hett tips, som friterar utan olja!
Till alla churrosfantaster, passa på att göra en chumla. Alltså en mix av churros och semla. Semmelchurros tar absolut ditt semmelätande till nya höjder. Friterade churros med klassiska semmelsmaker, vid servering rullar du semmelchurrosarna i kardemummasocker och dippar dem i mandelgrädde.
Churros semla