Fritera smart!

Vad gör man med överbliven frityrolja?

Friterad mat kan vara något av det godaste som finns, men vad ska man göra med all frityrolja som blir över? Här är några alternativ!

Vad kan man göra av frityrolja?

Har du en kastrull med jättemycket frityrolja du inte vet vad du ska göra av? Oljan får absolut inte hällas i avloppet eftersom det kan orsaka igensatta ledningar, men vad ska man då ta sig till? 

1. Använd igen

Olja har bra hållbarhet så det absolut bästa är att återanvända frityroljan. Låt oljan svalna ordentligt och sila sedan med en saftsil eller genom ett kaffefilter. Om du har sparat oljeflaskan kan du hälla tillbaka den där, annars häll upp i en förslutningsbar burk och låt stå svalt. 

2. När blir frityrolja gammal?

Om oljan börjar lukta, blir mörk i färgen eller ger konstig smak så är det dags att göra sig av med frityroljan. 

3. Återvinn frityrolja

Vissa kommuner har insamling av matfett på återvinningscentralen där man kan slänga oljan. 

4. Slänga frityrolja?

Om det inte finns insamling där du bor så kan du slänga oljan i soporna. Häll först oljan i en gammal mjölkkartong (kom ihåg att spara locket), plastflaska, fryspåse eller liknande som du kan försluta och slänga i vanliga soporna/brännbart.

Bonustips: Airfryer

Tappar du lusten bara av att tänka på vad du ska göra av oljan så är airfryer ett hett tips, som friterar utan olja! 

5 goda friterade recept:

Churros semla

Till alla churrosfantaster, passa på att göra en chumla. Alltså en mix av churros och semla. Semmelchurros tar absolut ditt semmelätande till nya höjder. Friterade churros med klassiska semmelsmaker, vid servering rullar du semmelchurrosarna i kardemummasocker och dippar dem i mandelgrädde.

Churros semla

 

 1. Friterade lökringar med panko

  1. Friterade lökringar med panko

  Betyg 4.3 av 5.
  15 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Friterade lökringar är en klassiker bland snabbmat. I detta recept paneras lökringarna i panko för extra krispighet och kryddas med paprikapulver och cayennepeppar. Servera varma och gyllene och gärna tillsammans med majonnäs.

  Friterade lökringar med panko
 2. Mozzarella sticks

  2. Mozzarella sticks

  Betyg 3.8 av 5.
  25 personer har röstat
  Receptet har 5 kommentarer.

  Gör egna mozzarella sticks – friterade oststavar av mozzarella med en krispig yta och ett mjukt inre av smält ost. Ett oemotståndligt tilltugg som passar lika bra som tillbehör till hamburgaren som på snacksbordet.

  Mozzarella sticks
 3. Korean fried chicken

  3. Korean fried chicken

  Betyg 4.5 av 5.
  93 personer har röstat
  Receptet har 24 kommentarer.

  Korean fried chicken, även kallad chikin, är ett recept på koreansk kyckling som friteras och sedan doppas i en ljuvlig sås med honung, risvinäger och gochujang. Servera den friterade kycklingen med snabbpicklade grönsaker. Comfort food på koreanska!

  Korean fried chicken
 4. Friterad halloumi

  4. Friterad halloumi

  Betyg 4.8 av 5.
  16 personer har röstat
  Receptet har 7 kommentarer.

  Har du provat att göra friterad halloumi? Om inte är det hög tid! Här gör vi panerad halloumi med panko och friterar den. Den friterade osten är perfekt att servera i tacos, wraps, sallad eller som ostigt snacks eller tilltugg. Servera med två goda dippsåser!

  Friterad halloumi
Frityrtips
 • Ha kastrullocket nära till hands
  Säkerheten först - passande kastrullock är ett måste. Om oljan skulle börja brinna ska du genast lägga på locket som kväver elden.
 • Lägg ner det du friterar försiktigt
  Se till att lägga i nära oljan så det inte skvätter - olja är väldigt flyktigt när det är varmt och oljeskvätt bränner som bara den.
 • Kom ihåg termometern
  Om du inte har en termometer så kan du göra en testomgång med en bit för att se om oljan är redo eller ej.
 • Hålslev!
  Hålsleven är din bästa vän när du vill fiska upp det du friterar! Om du inte har en hålslev kan du testa gaffel, gärna serveringsgaffel eller salladsbestick. 

Artiklar (1282)

Festligt

Laga langos

Goda och frasiga langos med olika toppings – både sött och salt.

Frågor och svar

Det nyttiga fettet

Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!

Matkunskap

Vegetabilisk olja - olika sorters matolja

Vegetabiliska oljor har flera positiva effekter på vår kropp, här får du veta vilka av våra vanligaste oljor som lämpar sig bäst till kall eller varm matlagning och om en grumlig olja fortfarande går att använda.

Kunskap, tips och recept!

Klarifierat smör

Kärt barn har många namn, klarifierat, skirat, klarat smör är samma sak. Här lär vi dig mer!

Matskola

Fritera

Lär dig fritera pommes frites med videon från vår matskola.

Fritera med varmluft!

Laga mat i airfryer

I den här artikeln hittar du allt du behöver veta om hur du lagar mat i airfryer. Vi svarar på frågor som: Kan man laga all mat i airfryer? Vad blir godast i airfryer? Är det billigare att laga mat i airfryer? Vi listar även våra bästa airfryer recept där flera av dem är både enkla och snabba att laga.