ÖVER 60 MIN | Medel

Brioche 

Brioche är ett saftigt, fluffigt, sött, smörigt och gyllengult franskt bröd som är ljuvligt gott att använda till french toast eller rosta och äta med färskost och sylt eller marmelad. Prova att baka eget briochebröd med vårt recept, här i form av en limpa!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 limpor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen i en bunke. Blanda ner ägg, vatten, salt och socker. Vispa ordentligt så jästen och sockret löses upp.
  2. Tillsätt hälften av mjölet och rör till en slät smet. Blanda ner resten av mjölet med händerna. Degen ska vara kladdig. Täck med lock eller fuktig kökshandduk och låt degen vila 45 minuter i rumstemperatur.  
  3. Blanda ner smöret med händerna och knåda till en jämn och elastisk deg. Täck med lock eller fuktig kökshandduk och ställ i kylen 12 timmar.  
  4. Lägg degen på en mjölad bänk, den är ganska hård och smulig. Vik degen från kanterna mot mitten tills den känns slät. Låt vila 5–10 minuter. Dela degen i 2 bitar, forma till avlånga limpor och lägg i smorda brödformar som rymmer minst 1 ½ liter (för 2 limpor).
  5. Vispa ägget med en skvätt vatten och en nypa salt och pensla bröden. Låt jäsa till dubbel storlek 2–3 timmar på en varm och fuktig plats. Avstängd ugn fungerar jättebra om du sprayar lite vatten i den.
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Pensla briocherna med äggvispet igen. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 minuter. Ta ut direkt ur formarna och låt svalna på galler.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.

Ingredienser

Portioner: 2 limpor
  • 25 g färsk jäst (gärna ekologisk)
  • 250 g ägg (250 g motsvarar ca 5 ägg)
  • 2 1/2 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 100 g rörsocker
  • 650 g vetemjöl gärna ekologiskt (650 g motsvarar ca 11 dl)
  • 400 g rumsvarmt smör (i tärningar)
  • 1 ägg (till pensling)