Levain

14
3
Levain

Något för den erfarna bagaren! Ordet levain betyder surdeg på franska. Prova att baka eget levainbröd, alltså surdegsbröd, från grunden. Det tar tid och kräver lite pyssel men det är det värt – inget slår ju ett hembakat bröd.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2020

Levain

Ingredienser

1 bröd

Surdegsgrund

1 dl
vatten (40°C)
80 g
fullkorns dinkelmjöl (80 g motsvarar ca 1 1/4 dl) ej siktat, gärna ekologiskt

Fördeg

1
sats surdegsgrund
1 dl
vatten (40°C)
150 g
fullkorns dinkelmjöl (150 g motsvarar ca 2 1/2 dl) ej siktat, gärna ekologiskt

Deg

5 dl
ljummet vatten (37°C)
20 g
flingsalt (20 g motsvarar ca 1 1/2 msk)
1
sats fördeg
250 g
fullkorns dinkelmjöl (250 g motsvarar ca 4 1/4 dl) ej siktat, gärna ekologiskt
400 g
siktat dinkelmjöl (400 g motsvarar ca 6 1/2 dl) gärna ekologiskt

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

14

Kommentarer

Maria

11/10/2020

Underbara bröd! Lite pyssel men så värt det! Kyljäste 36 timmar och det blev inte för surt, tvärtom. Bara rund, lite rostad smak. Jag delade dock degen på två och bakade av i två identiska grytor.

Eva

11/5/2020

Jag har en surdeg som jag matar varje vecka. Kan jag ta av den och i så fall hur mycket.

Redaktionen ICAse

12/16/2020

Hej Eva! Ursäkta sent svar. Det går jättebra att ta av din surdeg och du ska ta samma mängd=1 sats som det står i receptet, vilket då motsvarar ca 2 dl färdig surdegsgrund. 😊 Hoppas att du gillar receptet! Hälsningar Elina

Bert

11/3/2020

Gott men omständigt, tror inte det skall jäsa mer än 12 tim i kylen då blir det för syrligt.

Testa liknande recept