Levain
Något för den erfarna bagaren! Ordet levain betyder surdeg på franska. Prova att baka eget levainbröd, alltså surdegsbröd, från grunden. Det tar tid och kräver lite pyssel men det är det värt – inget slår ju ett hembakat bröd.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2020
Ingredienser
1 bröd
Surdegsgrund
1 dl vatten (40°C)
80 g fullkorns dinkelmjöl (80 g motsvarar ca 1 1/4 dl) ej siktat, gärna ekologiskt
Fördeg
1 sats surdegsgrund
1 dl vatten (40°C)
150 g fullkorns dinkelmjöl (150 g motsvarar ca 2 1/2 dl) ej siktat, gärna ekologiskt
Deg
5 dl ljummet vatten (37°C)
20 g flingsalt (20 g motsvarar ca 1 1/2 msk)
1 sats fördeg
250 g fullkorns dinkelmjöl (250 g motsvarar ca 4 1/4 dl) ej siktat, gärna ekologiskt
400 g siktat dinkelmjöl (400 g motsvarar ca 6 1/2 dl) gärna ekologiskt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Har en fråga om steg 2. Fördegen jäser inte upp alls trots 10 timmar. (Surdegsgrunden bubblade på som bara den efter 24 timmar.) Vad gör jag för fel? Hjälp!
Alexej
2024-03-26Hej Alexej! Det är svårt att svara på...var vattnet för varmt kanske? Du kanske bara får börja om helt enkelt. Lycka till med nästa bröd! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-03-26Så god smak och blev ganska snyggt för att vara mitt första bröd någonsin. Så visst avancerat men om man följde receptet så kan även en nybörjare lyckas!
Louise
2022-01-24Hej! Går det att få veta näringsinnehåll på denna? 😊
Lovisa
2021-04-27