Levain

18
5
Levain

Något för den erfarna bagaren! Ordet levain betyder surdeg på franska. Prova att baka eget levainbröd, alltså surdegsbröd, från grunden. Det tar tid och kräver lite pyssel men det är det värt – inget slår ju ett hembakat bröd.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2020

Levain

Ingredienser

1 bröd

Surdegsgrund

1 dl vatten (40°C)
80 g fullkorns dinkelmjöl (80 g motsvarar ca 1 1/4 dl) ej siktat, gärna ekologiskt

Fördeg

1 sats surdegsgrund
1 dl vatten (40°C)
150 g fullkorns dinkelmjöl (150 g motsvarar ca 2 1/2 dl) ej siktat, gärna ekologiskt

Deg

5 dl ljummet vatten (37°C)
20 g flingsalt (20 g motsvarar ca 1 1/2 msk)
1 sats fördeg
250 g fullkorns dinkelmjöl (250 g motsvarar ca 4 1/4 dl) ej siktat, gärna ekologiskt
400 g siktat dinkelmjöl (400 g motsvarar ca 6 1/2 dl) gärna ekologiskt

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

18

Kommentarer

Louise

2022-01-24

Så god smak och blev ganska snyggt för att vara mitt första bröd någonsin. Så visst avancerat men om man följde receptet så kan även en nybörjare lyckas!

Lovisa

2021-04-27

Hej! Går det att få veta näringsinnehåll på denna? 😊

Maria

2020-11-10

Underbara bröd! Lite pyssel men så värt det! Kyljäste 36 timmar och det blev inte för surt, tvärtom. Bara rund, lite rostad smak. Jag delade dock degen på två och bakade av i två identiska grytor.