Ekologiskt

Allt fler väljer gröna bananer

Vi svenskar äter massor av bananer. Och vi vill gärna att de ska vara ekologiska. Vi har pratat lite om bananer med ICAs dietist och ICAs ansvariga för frukt- och grönt.
Tips! Se våra recept med banan.

Vi vill ha ekologiska bananer

Försäljningen av ekologiska bananer skuter i höjden. Peter Hägg, 
ansvarig för frukt- och gröntsortimentet på ICA, tror att ökningen bottnar i en ökad medvetenhet när det gäller hälsa och miljö, i kombination med att prisskillnaden mellan konventionellt odlade bananer och ekologiska bananer är relativt liten.

– Vi värnar om vår hälsa, våra barns hälsa, och det finns en oro för bekämpningsmedel. Trots att många konventionella odlingar sköts på ett proffsigt sätt, för att ha så liten miljöpåverkan 
som möjligt, går det aldrig att kommunicera ekologiskt ”light”. Därför kommer ekologiskt att gå vinnande ur denna match, säger Peter Hägg.

Efterfrågan större än tillgången

Peter Hägg räds själv inte rester av bekämpningsmedel. 

– EU har, med hjälp av forskare och experter, satt upp gränsvärden med hög säkerhetsmarginal. Enligt dem kan ett barn på tio kilo äta drygt fyra bananer per dag utan att det är farligt. Som vuxen kan jag äta närmare 30 bananer, berättar Peter Hägg.

Efterfrågan på ekologiska bananer är större än tillgången. Och mycket tyder på att skillnaden mellan efterfrågan och tillgången kommer att bli än större.

– I övriga Europa och USA är ekologiska bananer en begynnande trend, och sannolikt kommer efterfrågan att öka även där. En nackdel med ökad efterfrågan är att ekologiska bananer kräver större odlingsyta, vilket innebär en risk för skövling av regnskog. Det här med ekologiskt är 
alltså inte helt enkelt, säger Peter Hägg. 

Odlas med hänsyn till människor och natur

Enligt Paula Frösell, dietist på ICA, finns det inga vetenskapliga belägg för att ekologiskt skulle vara näringsriktigare än vanliga bananer.

– Ekologiska bananer kanske inte är nyttigare i sig. Däremot innehåller en ekologisk banan inga rester av bekämpningsmedel och den har odlats med hänsyn till såväl odlare och konsumenter som natur. Vetskapen om det gör att den känns nyttigare, säger Paula.

3 snabba recept med banan

 1. Banana bread

  1. Banana bread

  Betyg 4.5 av 5.
  530 personer har röstat
  Receptet har 74 kommentarer.

  Det här brödet är mer av en kaka om sanningen ska fram men det är det perfekta sättet att avsluta en helgfrukost med något sött. Servera gärna i skivor med jordnötssmör och lite havssalt på.

  Banana bread
 2. Flygande Jacob

  2. Flygande Jacob

  Betyg 4 av 5.
  636 personer har röstat
  Receptet har 80 kommentarer.

  Här bjuder vi på en riktig klassiker: Flygande Jacob! En läcker rätt med kyckling, bacon, grädde, banan, chilisås och jordnötter. Receptet publicerades första gången 1976 och upphovsmannen lär vara Ove Jacobsson, verksam inom flygfrakt. Tack Ove för denna oslagbara rätt!

  Flygande Jacob
 3. Pannkakor med banan

  3. Pannkakor med banan

  Betyg 3.6 av 5.
  174 personer har röstat
  Receptet har 20 kommentarer.

  Letar du efter recept på tunna pannkakor med banan, mjöl och mjölk? Som passar lika bra till frukost, mellanmål och middag? Då har du hittat rätt! De här urgoda pannkakorna gör du på majsstärkelse, så de är dessutom glutenfria. Servera med kokos, banan och lönnsirap.

  Pannkakor med banan

Artiklar (1540)

Low Carb High Fat

Vad är LCHF?

Många intresserar sig för kolhydratfattig kost. Men vad innebär det egentligen?

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.