Vi svenskar äter massor av bananer. Och vi vill gärna att de ska vara ekologiska. Vi har pratat lite om bananer med ICAs dietist och ICAs ansvariga för frukt- och grönt.
Tips! Se våra
recept med banan.
Försäljningen av ekologiska bananer skuter i höjden. Peter Hägg,
ansvarig för frukt- och gröntsortimentet på ICA, tror att ökningen bottnar i en ökad medvetenhet när det gäller hälsa och miljö, i kombination med att prisskillnaden mellan konventionellt odlade bananer och ekologiska bananer är relativt liten.
– Vi värnar om vår hälsa, våra barns hälsa, och det finns en oro för bekämpningsmedel. Trots att många konventionella odlingar sköts på ett proffsigt sätt, för att ha så liten miljöpåverkan
som möjligt, går det aldrig att kommunicera ekologiskt ”light”. Därför kommer ekologiskt att gå vinnande ur denna match, säger Peter Hägg.
Peter Hägg räds själv inte rester av bekämpningsmedel.
– EU har, med hjälp av forskare och experter, satt upp gränsvärden med hög säkerhetsmarginal. Enligt dem kan ett barn på tio kilo äta drygt fyra bananer per dag utan att det är farligt. Som vuxen kan jag äta närmare 30 bananer, berättar Peter Hägg.
Efterfrågan på ekologiska bananer är större än tillgången. Och mycket tyder på att skillnaden mellan efterfrågan och tillgången kommer att bli än större.
– I övriga Europa och USA är ekologiska bananer en begynnande trend, och sannolikt kommer efterfrågan att öka även där. En nackdel med ökad efterfrågan är att ekologiska bananer kräver större odlingsyta, vilket innebär en risk för skövling av regnskog. Det här med ekologiskt är
alltså inte helt enkelt, säger Peter Hägg.
Enligt Paula Frösell, dietist på ICA, finns det inga vetenskapliga belägg för att ekologiskt skulle vara näringsriktigare än vanliga bananer.
– Ekologiska bananer kanske inte är nyttigare i sig. Däremot innehåller en ekologisk banan inga rester av bekämpningsmedel och den har odlats med hänsyn till såväl odlare och konsumenter som natur. Vetskapen om det gör att den känns nyttigare, säger Paula.