Low Carb High Fat

Vad är LCHF?

Det är många som intresserar sig för kolhydratfattig kost där du till exempel utesluter pasta, bröd och söta livsmedel. Men vad innebär det egentligen att äta enligt LCHF? ICAs dietist rätar ut några frågetecken.
Tips! Vad innebär det att äta enligt GI-metoden?

Low Carb High Fat, LCHF

LCHF står för low carb high fat och innebär alltså en kost bestående av lite kolhydrater och mycket fett. Detta innebär att man till exempel utesluter potatis, ris, pasta, bröd och müsli. Söta livsmedel som läsk och godis exkluderas också, och ofta drar man även ner på intaget av frukt.

En typisk LCHF-kost innehåller kött, fisk, skaldjur, ägg, ost och grädde, samt grönsallad och grönsaker som växer ovan jord. Energin i maten kommer huvudsakligen från fett och protein, och gärna från ett högt intag av ”naturliga” animaliska fetter. Inom LCHF förespråkar man dessutom valet av ekologiska produkter utan tillsatser.

Hur fungerar det att äta enligt LCHF?

Mat med extremt lågt kolhydratinnehåll och högre andel fett och protein ökar mättnaden och minskar insulinet (ett blodsockerreglerande hormon). När man äter LCHF-kost börjar kroppen därför använda fett som bränsle istället för glukos. LCHF kan fungera som en inledande bantningsmetod för överviktiga, då konsekvensen av ökad mättnad gör att kaloriintaget blir lägre. För diabetiker med stora svängningar i blodsockret kan dieten dessutom ge en snabb balans.

Effekt av LCHF på lång sikt

Många berättar om stora hälsovinster med LCHF, åtminstone på kort sikt, men mycket forskning återstår för att säkert kunna uttala sig om dietens säkerhet och effektivitet. Vad som händer om man äter LCHF under en lång tid kan vi alltså inte svara på. 

Exempel på livsmedel som ingår i LCHF-dieten

  • Kött
  • Fisk
  • Skaldjur
  • Ägg
  • Ost
  • Grädde
  • Grönsallad och grönsaker som växer ovan jord

Artiklar (1433)

Frågor och svar

Det nyttiga fettet

Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.