ICA-dietisten tipsar!

Är ekologisk mat nyttigare?

Försäljningen av ekologiskt fortsätter öka. Men är det nyttigare än icke-ekologiska produkter? Vad tror du? Här får du svaret!
Tips: läs mer om ekologiska märkningar.

Här får du svar

Tvärtemot vad många tror så är ekologiska produkter per automatik inte nyttigare än icke-ekologiska produkter. 8 av 10 svenskar handlar i dag regelbundet ekologiska livsmedel. Detta enligt Ekoweb, en oberoende hemsida som bevakar den ekologiska marknaden. 

– Tidigare ställde sig många konsumenter frågan varför köpa ekologiskt. I dag ställer de sig frågan varför inte köpa ekologiskt, säger Cecilia Ryegård, som är redaktör för sajten. Bland svenska konsumenter är miljö och djurvälfärd de tyngsta argumenten för att välja ekologiskt.

– Här är de svenska konsumenterna unika. På alla stora världsmarknader för ekologiskt är det hälsoskälen som väger tyngst, säger Cecilia Ryegård.

 • Odlarens hälsa påverkas stort

  Men är verkligen ekologisk mat nyttigare än icke-ekologisk, det vill säga konventionellt odlad, mat? Enligt ICAs dietist Paula Frösell finns det inga vetenskapliga studier som stödjer att ekologiskt är nyttigare.

  – Man kan inte säga att ekologisk mat är nyttigare än icke-ekologisk mat. Däremot är ekologiskt klart bättre för miljön och den som odlar maten, i och med att man använder mindre bekämpningsmedel. Av den anledningen tycker jag absolut att man ska välja ekologiskt om man har möjlighet, säger Paula Frösell.

  Men om maten besprutas, finns det då inte en risk för att man får i sig rester av bekämpningsmedel när man äter? 

  – Det är så små mängder att det inte skadar vår hälsa. Men är man orolig kan man ju välja ekologiskt när man köper produkter som besprutas hårt, exempelvis bananer och vindruvor, menar Paula Frösell. 

 • Mindre bekämpningsmedel inom EU

  För den som vill handla konventionellt odlad mat rekommenderar ICA-dietisten svenskt.

  – Här i Sverige är vi väldigt restriktiva med bekämpningsmedel. Så om du vill äta mat som är odlad med minimalt med gödsel och besprutningsmedel, då ska du välja svenskt. Det bästa är så klart att välja produkter som både är svenska och ekologiska, säger Paula Frösell.

  Slutligen menar Paula att den som månar om sin egen hälsa bör fokusera mer på produktens kvalitet än på om produkten är ekologisk eller inte.

  – Ta en tomat. Det finns många faktorer som avgör hur nyttig den är, exempelvis hur många soltimmar den har fått och i vilken typ av jord plantan har odlats. En icke-ekologisk tomat som är odlad under perfekta förhållanden är alltså nyttigare än en ekologisk tomat som har drivits upp i ett växthus. Ja, jag kan ju tillägga att icke-ekologiska morötter är nyttigare än ekologiska chips, avslutarPaula Frösell. 

Artiklar (1539)

ICAs dietist tipsar!

Nyttigare pasta

Se hit om du är på jakt efter en mer nyttig och hälsosam pasta.

Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.