Drakfrukt - allt du behöver veta
Sugen på drakfrukt men aldrig vågat testa denna exotiska skapelse? Då har du missat något! Välkommen på en guide genom drakfruktsdjungeln.
Vad tusan är en stenfrukt egentligen? Vilka frukter är stenfrukter, när är de i säsong, finns det ekologiska stenfrukter och varför odlar vi inte fler stenfrukter i Sverige? Det får du svar på här och nu!
Och varför heter det stenfrukter och inte kärnfrukter? Här kommer äntligen svaren på allt du undrar och inte undrar om stenfrukter!
Stenfrukter är en typ av frukt där fruktkroppen innehåller ett frö eller kärna med ett hårt skal, vilket har utvecklats från en pistill.
Det är för att frön med ett hårt skal kallas för sten – därför kallas frukter med dessa frön stenfrukter!
De vanligaste stenfrukterna är nektarin, persika, plommon och aprikos, men även körsbär, mandel, oliv, dadel och mango kan klassas som olika slags stenfrukter. Nörda ner dig om de olika stenfrukterna här!
Det är inte så stor skillnad förutom att persikan har en sammetskostym och nektarinen har en slät och glatt yta. Att de är så lika beror på att nektarinen från början är framodlad från persikan så de kommer från samma familj. Sen finns det ju olika varianter av nektarin och persika som paraguayos och platterinas!
Det finns men främst i trädgårdar i södra Sverige. Att odla för försäljning är knepigt då blommorna är himla känsliga för frost – om blomman fryser det minsta blir det ingen frukt och det är ju inte sällan kallt här i Sverige om man säger så. Då är värmen vid medelhavet mer passande för odling!
Sommaren är persikans prime time på året - juni, juli och augusti!
Kemiska bekämpningsmedel används bara om man verkligen måste, och innan man besprutar använder man andra metoder i första hand. Det finns strikta gränsvärden för hur bekämpningsmedel får användas och livsmedelsverket gör stickkontroller. Läs mer hos livsmedelsverket här!
Butikerna väljer själva vilket sortiment de har, ofta utifrån efterfrågan och försäljning på just deras ort. Om det inte finns i din butik så kan man alltid fråga sin ICA-handlare om det finns möjlighet att ta in!
Sallad med burrata och grillad nektarin är en enkel och vacker rätt att servera som förrätt eller tillbehör till en måltid. De grillade söta nektarinerna tillsammans med krämig burrata är en perfekt kombination. Servera med en sötsyrlig dressing, kryddig rucola och saftiga björnbär.
Sallad med burrata och grillad nektarinAvsluta middagen med en enkel och smarrig dessert med smak av sommar. Grilla persika tills den fått färg och mjuknat, ringla över pistagehonung och toppa med en klick vaniljglass.
Grillad persika med pistagehonung och vaniljglassEn somrig cheesecake med syrliga körsbär på toppen. Enkel att variera, för den som har varit ute på bärplockning – färska smultron, blåbär eller jordgubbar passar minst lika bra!
Cheesecake med körsbärSugen på drakfrukt men aldrig vågat testa denna exotiska skapelse? Då har du missat något! Välkommen på en guide genom drakfruktsdjungeln.
Det du hittills trott varit grönsaker, är egentligen frukter. Här listar vi vilka!
Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.
Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.
Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Med enkla medel kan du lätt piffa till en färgglös måltid till att bli en fröjd för ögat.
Vi berättar om fördelarna med att skippa skalandet och bjuder på smarriga recept med skal!
Färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar hur många hälsosamma ämnen de bär på.