Bli en stenfruktsexpert!

Allt du undrar om stenfrukter

Vad tusan är en stenfrukt egentligen? Vilka frukter är stenfrukter, när är de i säsong, finns det ekologiska stenfrukter och varför odlar vi inte fler stenfrukter i Sverige? Det får du svar på här och nu!

ICAs stenfrukter

Våra stenfrukter är utvalda med omsorg och alltid plockade vid Medelhavet. Det känner du om inte annat på smaken. Läs mer om våra olika sorter här!

ICAs egna favoriter

Vad är skillnaden på nektarin och persika?

Och varför heter det stenfrukter och inte kärnfrukter? Här kommer äntligen svaren på allt du undrar och inte undrar om stenfrukter!

 • Vad är en stenfrukt?

  Stenfrukter är en typ av frukt där fruktkroppen innehåller ett frö eller kärna med ett hårt skal, vilket har utvecklats från en pistill.

 • Varför heter det stenfrukt?

  Det är för att frön med ett hårt skal kallas för sten – därför kallas frukter med dessa frön stenfrukter!

 • Vilka frukter är stenfrukter?

  De vanligaste stenfrukterna är nektarin, persika, plommon och aprikos, men även körsbär, mandel, oliv, dadel och mango kan klassas som olika slags stenfrukter. Nörda ner dig om de olika stenfrukterna här!

 • Vad är skillnaden mellan nektarin och persika?

  Det är inte så stor skillnad förutom att persikan har en sammetskostym och nektarinen har en slät och glatt yta. Att de är så lika beror på att nektarinen från början är framodlad från persikan så de kommer från samma familj. Sen finns det ju olika varianter av nektarin och persika som paraguayos och platterinas!

 • Finns det svenskodlade persikor?

  Det finns men främst i trädgårdar i södra Sverige. Att odla för försäljning är knepigt då blommorna är himla känsliga för frost – om blomman fryser det minsta blir det ingen frukt och det är ju inte sällan kallt här i Sverige om man säger så. Då är värmen vid medelhavet mer passande för odling!

 • NÄR ska man äta stenfrukt?

  Sommaren är persikans prime time på året - juni, juli och augusti!

 • Hur mycket gifter används vid odling av stenfrukter?

  Kemiska bekämpningsmedel används bara om man verkligen måste, och innan man besprutar använder man andra metoder i första hand. Det finns strikta gränsvärden för hur bekämpningsmedel får användas och livsmedelsverket gör stickkontroller. Läs mer hos livsmedelsverket här

 • Finns det ekologiska stenfrukter i butikerna?

  Butikerna väljer själva vilket sortiment de har, ofta utifrån efterfrågan och försäljning på just deras ort. Om det inte finns i din butik så kan man alltid fråga sin ICA-handlare om det finns möjlighet att ta in!

3 goda recept med stenfrukter:

 • Sallad med burrata och grillad nektarin

  Sallad med burrata och grillad nektarin

  Betyg 4.7 av 5.
  13 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Sallad med burrata och grillad nektarin är en enkel och vacker rätt att servera som förrätt eller tillbehör till en måltid. De grillade söta nektarinerna tillsammans med krämig burrata är en perfekt kombination. Servera med en sötsyrlig dressing, kryddig rucola och saftiga björnbär.

  Sallad med burrata och grillad nektarin
 • Grillad persika med pistagehonung och vaniljglass

  Grillad persika med pistagehonung och vaniljglass

  Betyg 4 av 5.
  4 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Avsluta middagen med en enkel och smarrig dessert med smak av sommar. Grilla persika tills den fått färg och mjuknat, ringla över pistagehonung och toppa med en klick vaniljglass.

  Grillad persika med pistagehonung och vaniljglass
 • Cheesecake med körsbär

  Cheesecake med körsbär

  Betyg 2.8 av 5.
  1308 personer har röstat
  Receptet har 9 kommentarer.

  En somrig cheesecake med syrliga körsbär på toppen. Enkel att variera, för den som har varit ute på bärplockning – färska smultron, blåbär eller jordgubbar passar minst lika bra!

  Cheesecake med körsbär
Visste du att…
 • I Spanien är det vanligt att man skalar persikan innan man äter den!
 • Och nektarinen tros ha fått sitt namn från drycken nektar, som de grekiska gudarna enligt sägnen drack för att förbli unga.
 • Både persikor och nektariner kan ha både vitt och gult fruktkött.

Artiklar (456)

Matskola

Drakfrukt - allt du behöver veta

Sugen på drakfrukt men aldrig vågat testa denna exotiska skapelse? Då har du missat något! Välkommen på en guide genom drakfruktsdjungeln.

Frossa i citroner

Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.

Chockerande fakta!

Grönsaker är frukter

Det du hittills trott varit grönsaker, är egentligen frukter. Här listar vi vilka!

Må bra med 5 varje dag

5 varje dag

Därför ska du äta frukt & grönt varje dag.

Melonguiden!

Tips, fakta och recept med melon

Melon är en söt och fräsch frukt som gör sig ofantligt bra i maten. Vad sägs om melonsallad, melonsorbet eller melonspett? Här hittar du tips, fakta och recept med våra mest populära meloner.