ICA-dietisten tipsar!

Ät nyttigt - till halva priset

Är det dyrt att äta hälsosamt? Absolut inte! För du behöver inte bunkra upp med superfoods och exotiska bär. Du kan lika gärna köpa hem kål, morötter, rödbetor och andra närodlade råvaror i säsong.

Att äta hälsosamt behöver inte vara dyrt. ICAs dietist Paula Frösell tipsar om hur du får en liten budget att räcka långt på hälsans väg. 

1. Ät mindre kött, mer baljväxter 
Att dra ner på köttkonsumtionen är bra för klimatet, plånboken och hälsan. Köp i stället mer baljväxter, det vill säga linser, bönor och ärter. Bra protein till en billig peng! Hur låter en värmande linssoppa med broccoli till middag? Eller en mustig kycklinggryta med kikärter?

2. Släng mindre mat 
Drygt 50 kilo. Så mycket ätbar mat och dryck slänger vi per person och år, enligt Statistiska centralbyrån. Tips! Lita mer på dina sinnen än på bäst-före-datumet. Lukta och smaka på maten. Och ät så mycket som möjligt av råvaran. Använd stjälken på broccolin och blomkålen. Hacka upp den gröna delen på purjolöken. Koka buljong på resterna från din ugnsstekta 
kyckling. Och gör grönsaksbiffar av spillet när du juicar.

3. Handla i frysdisken
Frysta grönsaker är precis lika näringsrika som färska. Genom att handla fryst riskerar du inte att grönsakerna blir gamla – du tinar ju bara så mycket som du kommer att använda. Så bunkra upp nästa gång det är kampanjpriser på fryst!

4. Köp kål i stället för sallad
Salladsgrönsaker, det vill säga gurka, sallad och tomat, är dyra råvaror med kort hållbarhet. Dessutom har de ofta en större klimatpåverkan än råvaror som är lagringsbara. Därför är det bättre att köpa råvaror som kål och morötter. Lägre pris, länge hållbarhet, bättre för miljön – och dessutom nyttigare!

5. Handla efter kampanj och säsong
Det är bra att vara lite flexibel när man handlar mat. Vilka råvaror är i 
säsong? Vilka produkter säljs till kampanjpriser? Gå ett extra varv i butiken och spana efter nyttigheter till röda priser.

6. Dra ner på läsk, chips och godis
Att passera hyllorna med läsk, chips och godis – en quick fix för både hälsan och ekonomin! Sugen på något sött? Baka morotsbollar med mandel, kardemumma och citron. Sugen på något salt? Gör egna rotfruktschips av morötter, rödbetor och palsternacka

7. Smaksätt själv
Smaksatta mejeriprodukter innehåller massor av socker och brukar kosta en slant. Ett tips är därför att köpa naturell yoghurt eller filmjölk och pimpa den med bär, frukt och nötter. Sugen på en uppfriskande dryck? Ta vanligt kranvatten och smaksätt med exempelvis blodapelsin och ingefära.

Artiklar (1461)

ICAs dietist tipsar!

Nyttigare pasta

Se hit om du är på jakt efter en mer nyttig och hälsosam pasta.

Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.