Morotsbollar med mandel, kardemumma och citron
Dadlar och mandlar mixas till saftiga morotsbollar och man vill smaka redan när doften av kardemumma och citron sprider sig i köket. Morotsbollarna är perfekta som mellanmål när barnen kommer hem från skolan, eller när du vill ha något gott efter middagen.
Ingredienser
ca 20 st
2 dl finrivna morötter
100 g hela skalade mandlar (ca 1,5 dl för 20 bollar)
100 g urkärnade dadlar (ca 12 st för 20 bollar)
1 tsk malen kardemumma
1/2 citron (rivet skal och några droppar saft )
ca 1 dl riven kokos
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per st
Näringsberäkningen är per boll.
Energi248 KJ / 59 kCal
Fett4 g
Salt0.01 g
Kolhydrater5 g
Protein1 g
Kommentarer
Jag hade ingen hel mandel så använde 100 g mandelmjöl istället, siktat för att få bort klumpar. Jag hällde kokande vatten över dadlarna (skurna i småbitar) så att det precis täckte. Mixade med stavmixer när de mjuknat och blandade sedan den tjocka, klibbiga krämen med övriga ingredienser. För lite ”crunch” tillsatte jag även 1 dl hackade pumpakärnor. Rullade bollarna i kakao. 👌
Leena margareta
2022-06-29Bollarna stelnade aldrig utan är fortfarande degigt mjuka i konsistensen ännu efter en vecka i kylskåp.
Rebecca
2021-03-16Försvinnande goda! Jag tillsatte 1 msk kokosolja och förvarade dem i frysen innan jag rullade dem i kakao!
Carin
2021-01-08