Kom igång!

Odla dina grönsaker själv

Vill du skörda egenodlade & närproducerade grönsaker i sommar? Då är det hög tid att börja nu. Att dra upp tomater och annat gott från frö är inte svårt, här listar vi vad du behöver för att komma igång att odla.
Tips: Så kan du odla på liten yta.

Odlingsprylar som är bra att ha 

Här har vi samlat ett gäng prylar som är bra att ha för att komma igång med odlingen. 

  1. 1. Minidrivhus

    1. Minidrivhus

    När du sår är det viktigt att tänka på värme och jämn fuktighet för din sådd. Då är ett minidrivhus en bra hjälp. Då står plantorna på en bricka så du undviker risken med vatten på golvet. Minidrivhuset kan dessutom användas i flera år – kom bara ihåg att diska ur det ordentligt mellan såddarna. Ha locket i miniväxthuset stängt tills fröna har grott, sedan kan man börja glänta på locket och när plantorna slår i taket, ta bort det helt.

  2. 2. Plastkruka

    2. Plastkruka

    Billiga krukor att plantera i och du kan faktiskt använda dem flera gånger om du rengör dem ordentligt mellan odlingarna. Smarta i formen som passar och fyller minidrivhuset på ett bra sätt.

  3. 3. Fiberkruka

    3. Fiberkruka

    Planteringskruka av cellulosafibrer är lite dyrare än plastkrukor, men gör omplanteringen mycket enklare – du planterar hela krukan i jorden som förmultnar och blir till jord den också.

  4. 4. Torvbriketter

    4. Torvbriketter

    Torvbriketter är ett fiffigt alternativ, typ kruka och jord i ett. Stoppa i frö i briketternas fördjupning, vattna och låt briketten svälla. Så dina frön och när det är dags för omplantering sätter du hela briketten med plantan direkt i kruka eller i friland.

  5. 5. Såjord

    5. Såjord

    Nysådd och små plantor trivs bäst i såjord, gärna KRAV-godkänd. Såjord har låg salthalt som är bra för att fröet ska kunna dra åt sig tillräckligt med vatten för att gro. Men låg salthalt betyder också lågt näringsinnehåll och därför ska plantorna inte stå i såjord när de ska växa till sig.

  6. 6. Spraykanna

    6. Spraykanna

    Det är så klart viktigt att vattna när man planterar fröer och då ska du gärna använda en spraykanna. Om du vattnar med kanna är risken stor att du rör runt jorden och fröerna flyter omkring och flyttar sig. Jorden ska hållas fuktig men absolut inte dränkt.

  7. 7. Sticketikett

    7. Sticketikett

    För att ha koll på vad du odlar är sticketiketter smart. Skriv på etiketten vad du planterat och stick ner i krukan, enkelt och praktiskt och blir dessutom en fin detalj i krukan.

  • Tre goda nybörjargrödor

    Att man som allt från storbonde till endast balkong- eller fönsterägare kan odla sina egna grönsaker kan få de flesta att bli sugna på att sätta frön i jorden. Här är tre ätbara grödor som passar extra bra för nybörjare!

    1. Rädisor – enkla att odla, ger snabbt resultat och kan dippas, strimlas, skivas och picklas. Odlas i maj i pallkrage, större kruka eller direkt i trädgårdslandet.
    2. Sockerärtor – enkelt att stoppa ner de små ärtorna i jorden och ger stor skörd, större ju mer du plockar. Odlas i stor kruka på balkongen, i pallkrage eller direkt i trädgårdslandet.
    3. Asiatiskt bladgrönt – blandade späda skott som kan ätas små och stora, påminner om en blandning av spenat, rucola och pak choi. Enkla att strö ut över jorden och klarar att odlas i lite kyla på senvåren. God i sallad med skivade rädisor och krämig dressing, i en pasta, omelett eller i en wok.

När du lyckats med skörden – laga detta!

  • Picklade rädisor

    Picklade rädisor

    Betyg 4.2 av 5.
    23 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Med en klassisk 1-2-3-lag av ättika, socker och vatten kan du enkelt göra inlagda eller picklade rädisor. De tillför krispighet, pepprig smak och syra till grillat, sallad, smörgås eller varför inte i tacosen? De picklade rädisorna får här även smak av senapsfrön.

    Picklade rädisor
  • Picklade rädisor med potatis, crème fraiche och rom

    Picklade rädisor med potatis, crème fraiche och rom

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Kokt potatis, syrligt picklade rädisor, krämig crème fraiche, salt rom och örtig gräslök – behöver vi säga mer? Detta är en färgstark rätt som passar utmärkt på vårens bufféer, som lättare lunch eller sidorätt.

    Picklade rädisor med potatis, crème fraiche och rom
  • Grön panzanella

    Grön panzanella

    Betyg 4 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Den oemotståndliga italienska brödsalladen panzanella består traditionellt i huvudsak av tomater. Här har vi gjort en grön version av den matiga salladen med gurka, sparris och sockerärtor som på klassiskt vis serveras med krutonger, sardeller och örter.

    Grön panzanella
  • Lax i kokosmjölk med miso och sockerärtor

    Lax i kokosmjölk med miso och sockerärtor

    Betyg 4.5 av 5.
    35 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Söker du en enkel och god fiskrätt till vardags? Laga denna lax i kokosmjölk smaksatt med vitlök, chili och misopaste som får sällskap av krispiga sockerärtor och serveras med ris.

    Lax i kokosmjölk med miso och sockerärtor
  • Inkokt lax med sojamajonnäs, avokado och gurka

    Inkokt lax med sojamajonnäs, avokado och gurka

    Betyg 3.5 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Inkokt lax är både enkelt och smakar fantastiskt gott! Tillsammans med hemlagad sojamajonnäs och en krispig gurksallad med avokado och rädisor passar den lika bra till middagsbjudningen som till helglunchen. Den inkokta laxen smakar lika bra kall vilket gör att rätten passar bra att laga i förväg.

    Inkokt lax med sojamajonnäs, avokado och gurka