Söndagspreppen

Enkel prepp med falukorv

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat falukorv, smörrebröd och pyttipanna på menyn.
Till fler söndagspreppar

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    Söndag
    Stekt falukorv med rotmos och picklad blomkål

    Måndag
    Pyttipanna med korv

    Tisdag
    Rotfruktssoppa med kokosmjölk, lime och ingefära

    Onsdag
    Smörrebröd med krispig fisk, remoulad och picklad blomkål

Förbered det här

  • en skål med rotmos

    Rotmos till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1 1/2  kålrot
    3 morötter
    9 medelstora mjöliga potatisar
    7 1/2 dl grönsaksbuljong
    7 vitpepparkorn
    7 kryddpepparkorn
    1 1/2 - 2 1/4 msk smör eller margarin
    salt
    svartpeppar

    Gör så här
    1. Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar.
    2. Koka upp buljongen och pepparkorn. Lägg i kål- och morotsbitarna. Låt koka ca 20 minuter. Lägg i potatisbitarna (fyll eventuellt på med mer vatten så att det täcker potatisen) och låt alltsammans koka mjukt.
    3. Häll av spadet (men spara lite till att späda med) och mosa rotsakerna. Det går utmärkt att använda elvisp. Späd med lite av kokspadet och lägg i en smörklick. Smaka av med salt och svartpeppar.

  • En burk med picklad blomkål

    Picklad blomkål till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1  blomkål (à ca 500 g)
    5 dl vatten
    1 dl ättiksprit (12%)
    3/4 dl strösocker
    1/2 msk hel kummin
    1/2 msk fänkålsfrön
    2  lagerblad
    6  vitpepparkorn

    Gör så här
    1. Ansa och dela blomkålen i mindre buketter. Lägg i en väl rengjord glasburk med lock.
    2. Lag: Koka upp alla ingredienser till lagen och låt svalna något. Häll sedan över blomkålen, sätt på lock och låt svalna. Förvara i kylskåp.

  • en ugnsform med skivor av stekt falukorv

    Stekt falukorv till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    800 g falukorv
    smör

    Gör så här
    1. Skiva korven och stek skivorna i smör tills de får fin färg.

Laga det här

  • Söndag: Stekt falukorv med rotmos och picklad blomkål

    Söndag: Stekt falukorv med rotmos och picklad blomkål

    Redan färdigt:
    ½ sats stekt falukorv
    ½ sats rotmos
    ½ sats picklad blomkål

    Gör så här:
    1. Servera korven med rotmoset och den picklade blomkålen. Servera gärnamed grovkornig senap och persilja.

  • Måndag: Pyttipanna med korv

    Måndag: Pyttipanna med korv

    Redan färdigt:
    ½ sats stekt falukorv
    Tillsätt:
    ½ purjolök
    400 g vitkål
    1 förp kokta linser ca 380 g
    1 msk asiatisk fisksås
    1 tsk sesamolja
    1 msk sesamfrön
    rapsolja
    hackad persilja eller koriander

    Gör så här:
    1. Strimla korven. Ansa och skölj purjolöken. Strimla purjolök och vitkål fint.Häll av och skölj linserna. Stek vitkål och purjolök på svag värme i 4 msk oljatills det mjuknar och får färg. Tillsätt fisksås och sesamolja. Blanda ner linser,korv och sesamfrön. Toppa med persilja eller koriander. Servera gärna medsriracha eller senap.

  • Tisdag: Rotfruktssoppa med kokosmjölk, lime och ingefära

    Tisdag: Rotfruktssoppa med kokosmjölk, lime och ingefära

    Redan färdigt:
    ½ sats rotmos
    Tillsätt:
    ½ dl pumpakärnor
    4 dl vatten
    1 burk kokosmjölk 400 ml
    2 msk färskpressad limejuice
    1 ½ msk finriven ingefära
    ½–1 tsk chiliflakes
    salt
    koriander att toppa med

    Gör så här:
    1. Rosta fröna i en torr panna. Blanda rotmos, vatten, kokosmjölk, limejuice,ingefära och chiliflakes i en kastrull och låt koka upp. Smaka av med salt.Toppa med rostade pumpakärnor och koriander, och gärna extra chiliflakes.

  • Onsdag: Smörrebröd med krispig fisk och picklad blomkål

    Onsdag: Smörrebröd med krispig fisk och picklad blomkål

    Redan färdigt:
    ½ sats picklad blomkål
    Tillsätt:
    1 dl yoghurt eller gräddfil
    1 dl majonnäs
    4 msk hackad inlagd gurka eller bostongurka
    2 msk grovhackad kapris
    1 dl hackad persilja
    1 citron
    4 sprödpanerade torskfiléer
    4 skivor danskt rågbröd
    2 msk smör
    4 salladsblad
    salt, peppar

    Gör så här:
    1. Blanda yoghurt, majonnäs, gurka, kapris och persilja. Smaka av med saltoch peppar. Skär citronen i klyftor. Värm den panerade fisken enligtanvisning på förpackningen. Smöra brödet och lägg på salladsblad. Toppamed fisk, remouladsås och picklad blomkål.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda.

Artiklar (5)

Hola!

Sydamerikanska arepas

Djupdyk i den venezuelanska delikatessen arepas – majsbröd med goda fyllningar.

Marsch pannkaka!

Platt som en pannkaka

Välj och vraka bland söta pannkaksrecept från världens alla hörn.

Mat för många

Recept för vårbuffén

Här bjuder vi på recept för en vårbuffé som är enkel att förbereda och smidig att laga till många.