Sydamerikanska arepas
Djupdyk i den venezuelanska delikatessen arepas – majsbröd med goda fyllningar.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat falukorv, smörrebröd och pyttipanna på menyn.
Till fler söndagspreppar
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
Söndag
Stekt falukorv med rotmos och picklad blomkål
Måndag
Pyttipanna med korv
Tisdag
Rotfruktssoppa med kokosmjölk, lime och ingefära
Onsdag
Smörrebröd med krispig fisk, remoulad och picklad blomkål
Ingredienser
1 1/2 kålrot
3 morötter
9 medelstora mjöliga potatisar
7 1/2 dl grönsaksbuljong
7 vitpepparkorn
7 kryddpepparkorn
1 1/2 - 2 1/4 msk smör eller margarin
salt
svartpeppar
Gör så här
1. Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar.
2. Koka upp buljongen och pepparkorn. Lägg i kål- och morotsbitarna. Låt koka ca 20 minuter. Lägg i potatisbitarna (fyll eventuellt på med mer vatten så att det täcker potatisen) och låt alltsammans koka mjukt.
3. Häll av spadet (men spara lite till att späda med) och mosa rotsakerna. Det går utmärkt att använda elvisp. Späd med lite av kokspadet och lägg i en smörklick. Smaka av med salt och svartpeppar.
Ingredienser
1 blomkål (à ca 500 g)
5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12%)
3/4 dl strösocker
1/2 msk hel kummin
1/2 msk fänkålsfrön
2 lagerblad
6 vitpepparkorn
Gör så här
1. Ansa och dela blomkålen i mindre buketter. Lägg i en väl rengjord glasburk med lock.
2. Lag: Koka upp alla ingredienser till lagen och låt svalna något. Häll sedan över blomkålen, sätt på lock och låt svalna. Förvara i kylskåp.
Ingredienser
800 g falukorv
smör
Gör så här
1. Skiva korven och stek skivorna i smör tills de får fin färg.
Redan färdigt:
½ sats stekt falukorv
½ sats rotmos
½ sats picklad blomkål
Gör så här:
1. Servera korven med rotmoset och den picklade blomkålen. Servera gärnamed grovkornig senap och persilja.
Redan färdigt:
½ sats stekt falukorv
Tillsätt:
½ purjolök
400 g vitkål
1 förp kokta linser ca 380 g
1 msk asiatisk fisksås
1 tsk sesamolja
1 msk sesamfrön
rapsolja
hackad persilja eller koriander
Gör så här:
1. Strimla korven. Ansa och skölj purjolöken. Strimla purjolök och vitkål fint.Häll av och skölj linserna. Stek vitkål och purjolök på svag värme i 4 msk oljatills det mjuknar och får färg. Tillsätt fisksås och sesamolja. Blanda ner linser,korv och sesamfrön. Toppa med persilja eller koriander. Servera gärna medsriracha eller senap.
Redan färdigt:
½ sats rotmos
Tillsätt:
½ dl pumpakärnor
4 dl vatten
1 burk kokosmjölk 400 ml
2 msk färskpressad limejuice
1 ½ msk finriven ingefära
½–1 tsk chiliflakes
salt
koriander att toppa med
Gör så här:
1. Rosta fröna i en torr panna. Blanda rotmos, vatten, kokosmjölk, limejuice,ingefära och chiliflakes i en kastrull och låt koka upp. Smaka av med salt.Toppa med rostade pumpakärnor och koriander, och gärna extra chiliflakes.
Redan färdigt:
½ sats picklad blomkål
Tillsätt:
1 dl yoghurt eller gräddfil
1 dl majonnäs
4 msk hackad inlagd gurka eller bostongurka
2 msk grovhackad kapris
1 dl hackad persilja
1 citron
4 sprödpanerade torskfiléer
4 skivor danskt rågbröd
2 msk smör
4 salladsblad
salt, peppar
Gör så här:
1. Blanda yoghurt, majonnäs, gurka, kapris och persilja. Smaka av med saltoch peppar. Skär citronen i klyftor. Värm den panerade fisken enligtanvisning på förpackningen. Smöra brödet och lägg på salladsblad. Toppamed fisk, remouladsås och picklad blomkål.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Djupdyk i den venezuelanska delikatessen arepas – majsbröd med goda fyllningar.
Välj och vraka bland söta pannkaksrecept från världens alla hörn.
Här bjuder vi på recept för en vårbuffé som är enkel att förbereda och smidig att laga till många.
Vill du skörda och odla egna grönsaker? Här listar vi vad du behöver för att komma igång.