Allt om bönor - olika sorter och goda bönrecept

Bönbonanza!

Vare sig du klipper upp en tetra eller präktigt lägger i blöt är det jackpot med bönor för miljö, plånbok och hälsa. Lär känna de olika bönsorterna som kidneybönor till cannelini och få tips på goda bönröror och andra smarriga recept.
Tips! Laga ribollita!

Malidza.

Godare, enklare och roligare mat!

Kan man göra var dag enklare, godare och roligare med små medel? Jag tror det! Malidza heter jag och tillsammans ska vi sätta guldkant på vardagen!

Bli ett bönproffs

Här hittar du spännande fakta om 6 sorters olika bönor. Nedan hittar du även goda recept med bönor!

  • Vita bönor i en cirkel

    Stora vita bönor

    Härligt stora bönor med en mild, smörig mandelsmak och en fast, krämig textur. Tack vare sin storlek kräver de en något längre koktid men är väl värda att vänta på. Mixa med lite olivolja, tahini och vitlök till en god dipp. Eller blanda i en sallad eller i en omelett så blir de genast mer mättande.

  • Röda kidneybönor

    Röda kidneybönor

    Med sin milda, krämiga och sötaktiga smak är de mörkröda kidneybönorna perfekta i en vegetarisk gryta eller en matig sallad. Efter kokning håller de formen fint och passar också perfekt i chiligrytor eller för att mixas till en krämig dipp att ha på mackan.

  • Små vita bönor

    Små vita bönor

    De här små bönorna lyfter fram andra råvaror med sin milda nötiga smak, mjuka skal och krämiga konsistens. Perfekta i en het bönsalsa, i soppan eller med örtkryddor och fin olivolja. Testa i bön-och kronärtsdippen längre ner på sidan!

  • En hög med sojabönor ligger på en vit yta.

    Sojabönor

    Den lilla sojabönan är mångsidig och är perfekt att, tack vare sin höga proteinhalt, använda som bas i många vegetariska rätter. Använd till att göra egna vegobiffar eller prova att byta ut kikärtor mot sojabönor nästa gång du gör hummus.

  • Kikärtor

    Kikärtor

    Kikärtor har en mild smak och fast konsistens. De har sin självklara plats i en krämig hummus men är också fantastiskt goda som de är, till exempel i en sallad. Gör du kikärtsbiffar eller falafel behöver du bara komplettera med en sallad. Kikärtor är dessutom bra på att balansera kryddstarka rätter. Bra till mycket med andra ord!

  • Svarta bönor

    Svarta bönor

    Svarta bönor tillhör familjen kidneybönor och är stapelföda i flera latinamerikanska länder där de äts som ett tillbehör till de flesta måltider. Texturen är fast och smaken är mild. Servera kokta som de är eller i sallader, soppor och grytor. De passar även bra till vegetariska biffar och tacos.

Goda recept på bönor

Från grytor till falafel och till och med brownies - här är goda recept att göra med bönor!

  1. Ribollita med vita bönor

    1. Ribollita med vita bönor

    Betyg 4.4 av 5.134 personer har röstat
    Receptet har 23 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Laga ribollita, en rustik italiensk soppa med kål, bönor och bröd. Basen utgörs av lök, selleri och tomat som blir en mustig buljong. Soppan gratineras i ugn med grova brödkrutonger och toppas med smakrik parmesan vid servering.

    Ribollita med vita bönor
  2. Chili con carne

    2. Chili con carne

    Betyg 4.1 av 5.1206 personer har röstat
    Receptet har 130 kommentarer

    Chili con carne är en mustig och het gryta med köttfärs, chili, vita bönor, paprika och tomater. Detta klassiska mexikanska recept är både lättlagat och uppskattat av dina middagsgäster.

    Chili con carne
  3. Falafel (grundrecept)

    3. Falafel (grundrecept)

    Betyg 3.6 av 5.56 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer

    Hemmagjord falafel! Dessa frasigt friterade kryddiga kikärtsbollar gör sig gudomligt bra i en sallad, i en falafelrulle eller med tillbehör som hummus och picklade grönsaker. Att göra egen falafel är enklare än du tror!

    Falafel (grundrecept)
  4. Black bean chiabrownie

    4. Black bean chiabrownie

    Betyg 3.7 av 5.362 personer har röstat
    Receptet har 43 kommentarer

    Fylliga och chokladiga brownies, helt utan mjöl och vitt socker! Svarta bönor är den hemliga ingrediensen som gör dessa brownies otroligt saftiga och mer hälsosamma än den klassiska varianten. Trendiga chiafrön ger ett oväntat krisp, och gör extra nytta.

    Black bean chiabrownie
Sex goda anledningar att välja bönor  
  • Bönor, linser och kikärtor har en fantastisk näringssammansättning, eftersom de är rika på mättande protein och fiber.
  • De kolhydrater som finns är också komplexa och tar tid att bryta ner – vilket innebär att de håller dig mätt länge.
  • Baljväxter innehåller också flera vitaminer och mineraler som zink, magnesium och kalium.
  • Fetthalten i bönor, linser och ärtor är generellt väldigt låg, från 0–2 g per 100 g kokta baljväxter. Det finns två undantag, sojabönan som innehåller ca 18 % fett och kikärtan som innehåller ca 5 % fett, men dessa är enbart omättade fettsyror.
  • Tack vare baljväxters höga proteininnehåll är de toppen som alternativ för att komplettera eller ersätta proteinintag från animaliska livsmedel.
  • Miljöpåverkan från baljväxter varierar mellan olika sorter och beror bland annat på var och hur produktionen sker. Torkade bönor är faktiskt den minst klimatpåverkande proteinkällan som finns.
En person med långt hår bär en skjorta med knappar och fickor framför ett landskap med fält.

Sveriges otroliga mat!

Inspireras och botanisera av världens smaker gjorda på ingredienser från Sveriges fantastiska matproducenter tillsammans med Vardagskocken Malidza - månad för månad!

Häng med

Artiklar Visar 1630 stycken

Är du vegetarian?

Viktiga livsmedel

Här är de livsmedel du bör ha extra koll på för att få i dig viktiga näringsämnen.

Vegansk ersättningsguide

Ersättningguide!

Här hittar du veganska recept! Allt ifrån vegansk pizza till veganska efterrätter,