Fransk chokladmousse

Betyg 3.9 av 5.
84 personer har röstat
7
Fransk chokladmousse

På 80-talet fick det gärna vara lite lyxigt och fluffigt, även på dessertbordet. Så vad passade väl bättre än en fransk chokladmousse? En riktig klassiker som kan smaksättas i all oändlighet men som i sin originalform tillagas på enbart mörk choklad, äggulor, florsocker och vispgrädde. Voilà!

Fransk chokladmousse

Ingredienser

6 portioner
2   äggulor
2 msk  ljummet vatten
3 msk  florsocker
125 g  mörk bakchoklad
3 dl  vispgrädde

Förslag på smaksättning

rivet skal av 1/2   apelsin eller
byt ut vattnet mot starkt kaffe eller valfri likör

Till garnering

1/2 dl  vispgrädde
125 g  färska hallon

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av choklad och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri choklad och byt grädde mot vispbar mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.9 av 5.
84 personer har röstat

Kommentarer

Jag läste på flera andra liknande recept och alla säger samma sak - äggulan ska ned i den smälta chokladen! Och det funkade utmärkt. Nu gjorde jag moccamousse, så först blandade jag med lite starkt ljummet kaffe och sedan den omrörde ägggulan. Men innan jag blandade i något lyfte jag choklad byttan ur vattenbadet så den inte var superhett och sedan rörde om ordentligt när jag hällde i både kaffet och sedan äggulan. Man får inte vänta för länge så att chokladen börjar stelna, men den ska inte vara så varm att man "kokar" ägget. Och det gäller att röra ordentligt med en vanlig handvisp så att allt blandas med detsamma.

Carol

2021-01-17

Ni har ju inte ändrat receptet. Står fortfarande att äggulan ska ner i chokladen och det stelnar direkt...

Linda

2020-02-06

Hej Linda! Ursäkta sent svar. Vi har nu äntligen ändrat receptet och hoppas att du vill testa och att det smakar gott! Hälsningar Elina

Redaktionen

2020-02-21

Klantarslen! Chokladen stelnar så fort du rör ner ägget, även när man gör det försiktigt. Alla andra recept häller den smälta chokladen direkt i grädden, och sen i med resten, då blir det som det ska.

Petter

2018-01-13

Hej Petter! Vi har nu uppdaterat receptet för att det ska fungera bättre. Lycka till! Hälsningar Michelle

Redaktionen

2018-02-12

Testa liknande recept

Chokladkakor med apelsin
Betyg 5 av 5.
4 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kakdeg med choklad och mint
Betyg 3.4 av 5.
11 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Prinsesstårta
Betyg 4.2 av 5.
41 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Tiramisu med marsalavin
Betyg 4.6 av 5.
18 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Strassburgare
Betyg 3.8 av 5.
46 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Trillingnöt
Betyg 4.5 av 5.
37 personer har röstat
Över 60 min att tillaga