Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Helstekt kyckling med gräddsås, inlagd gurka och gelé

I detta recept från 1950-talet serveras en helstekt kyckling på klassiskt vis tillsammans med svartvinbärsgelé och små, stekta kulpotatisar. En typisk svensk söndagsmiddag som visserligen tar sin lilla tid att laga, men är väl värd att vänta på.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Kyckling: Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
  3. Sätt in formen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter eller tills kycklingen fått fin färg.  Sänk ugnstemperaturen till 150°C. Häll vattnet i formen och smula i buljongtärningen. Sätt in formen i ugnen och låt kycklingen stå tills innertemperaturen är 82°C vid lårbenet, ca 1 timme. Ös kycklingen då och då med vätskan i formen. 
  4. Inlagd gurka: Blanda ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Skiva gurkan med en osthyvel och blanda med ättikslagen. 
  5. Hacka persiljan och blanda med gurkan precis innan servering.
  6. Gräddsås: Sila buljongen från formen i en kastrull. Koka ihop buljongen ca 10 minuter. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare ca 20 minuter. Vispa ner gelé och smaksätt med salt och peppar.  
  7. Rör ut majstärkelsen med lite vatten. Häll redningen i såsen och koka upp under omrörning.
  8. Kyckling: Skär ut kycklingfiléerna och låren från skrovet. Skiva filéerna och dela låren på mitten. 
  9. Till servering: Servera kycklingen med gräddsås, potatis, morötter, grönsallad, inlagd gurka och gelé.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. Stek potatisen i laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Stek potatisen i mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Kyckling
  • 1 hel kyckling (1 kyckling motsvarar ca 1,3 kg)
  • salt och svartpeppar
  • 5 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
Inlagd gurka
  • 1/2 dl ättika (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl kallt vatten
  • 1 gurka
  • 1/2 kruka persilja
Gräddsås
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk svart vinbärsgelé
  • 2 tsk majsstärkelse
Till servering
  • Små förkokta och stekta kulpotatisar
  • kokta morötter
  • grönsallad
  • svart vinbärsgelé
Lägg till i inköpslistan
Så handlar du snabbare

Vi har problem att visa saldo för vissa användare i ICA Handla appen och att felsökning pågår.