Vodkapasta med saffran

Vodkapasta 2.0 får vi nog ändå kalla denna pasta med vodka, apelsin och saffran. Pastasåsen görs av bland annat röd lök, kokta kikärtor, vodka och vispgrädde. Såsen smaksätts med saffran, som också ger en vacker färg till rätten. Spara lite kokvatten från pastakoket och rör ner i såsen för den perfekta konsistensen.

Ingredienser
4 portioner
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
finrivet skal av 1/2 apelsin
2 förp kokta kikärtor (à ca 400 g)
2 msk olivolja
1/2 dl tomatpuré
1 förp saffran (à 1/2 g)
2 krm chiliflakes
1/2 dl vodka
2 1/2 dl vispgrädde
4 port pasta (gärna penne)
1 - 2 dl kokvatten från pastan
salt
svartpeppar
Till servering
finriven parmesan eller annan lagrad hårdost
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl. ost till servering.
Energi3155 KJ / 754 kCal
Fett35 g
Salt1.6 g
Kolhydrater77 g
Protein20 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Hade ingen vodka, ersatte med 1 dl vitt vin, chenin blanc. Hade 1 dl tomatpuré. Använde 1 dl pasta vatten. Serverade med apelsinklyftor (valfritt att pressa i/över mer på rätten), isbergssallad, färsk broccoli, flingsalt & honung att ringla över. Blev supergott!
Ellinor
2024-12-19Väldigt konstig smak! Blev för många olika smaker samt att tona ner på apelsinen hade inte skadat annars tar den smaken över.
Rikard
2024-12-17Lite underlig smak, smakar mest saffran med lite hetta
Josefine
2024-12-12