Viltgryta

Betyg 3.4 av 5.
173 personer har röstat
18
Viltgryta

En lyxig och hissnande god jägargryta som kommer att göra dina gäster mycket belåtna. Mäktiga ingredienser som bland annat enbär, svamp, vin och grädde omger köttet och gör det mört och saftigt. Denna mustiga viltgryta är svindlande god!

Ett recept från:
Buffé nr 9, 1998

Viltgryta

Ingredienser

6 portioner
4   gula lökar
1   stor paprika
1 1/5 kg  grytbitar av vilt t ex älg, rådjur
6 msk  smör
salt
svartpeppar
2 tsk  paprikapulver
2   lagerblad
10   enbär
ca 3 msk  vetemjöl
3 dl  rött vin
5 msk  konc viltfond (på flaska)
6 dl  vatten
400 g  kantareller eller annan svamp
2 dl  vispgrädde
3 msk  tomatpuré
ca 1 tsk  japansk soja

Till servering

kokt eller pressad potatis
svartvinbärsgelé eller rönnbärsgelé
rårörda lingon

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut matfett och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.

Klimatanpassa

Byt vispgrädden till matlagningsgrädde samt minska köttmängden per portion och fyll ut med rotfrukter för en mer klimatsmart rätt.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.4 av 5.
173 personer har röstat

Kommentarer

Irriterande när vissa ingredienser inte finns med i att göra. Det står inte när lök, paprika och tomatpuré ska i men har lagat mat förut så det ordnade sig.

Anette

2024-01-13

Tack Anette för din kommentar! Attans, delar av texten hade ramlat bort men nu hoppas jag receptet är enklare att följa. Hoppas du gillade grytan. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2024-02-22

Enkelt och suveränt god! Tog aldrig ur köttet utan det fick puttra med när jag gjorde såsen. Hade i höstkantareller i såsen samt lite tärnad bacon för sältan. Åt med potatis, saltgurka och rönnbärsgele till

Helene

2023-01-06

Supergott och enkelt recept. Lät grytan puttrar i närmre 3,5 timme vilket gav mycket mört kött :) Toppade med lite rödvinbärsgelé och serverade med kokt ris.

Jeanette

2021-08-26

Näringsvärde per portion

Energi1693 KJ / 405 kCal
Fett6 g
Salt2.4 g
Kolhydrater17 g
Protein53 g

Testa liknande recept

Marinerad viltgryta med svamp & ädelost
Betyg 3.6 av 5.
74 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rådjursgryta med syltlök och timjan
Betyg 4.3 av 5.
67 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Gryta på viltkött och karljohanssvamp
Betyg 3.6 av 5.
55 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vild cowboygryta
Betyg 3.3 av 5.
7 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Älggryta med trattkantareller
Betyg 4.2 av 5.
76 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Renskav med kantareller och rostad mandelpotatis
Betyg 3.5 av 5.
17 personer har röstat
Under 60 min att tillaga