Rönnbärsgelé

Betyg 4.3 av 5.29 personer har röstat
Receptet har 13 kommentarer
Rönnbärsgelé

Söt och god rönnbärsgelé som passar att servera till många rätter. Använd gelésocker så blir det enkelt att koka din gelé. En vackert röd gelé som är riktigt härlig att ställa fram på bordet.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 1998

Rönnbärsgelé

Ingredienser

ca 6 dl
1 kg rönnbär (1 kg motsvarar ca 1 1/2 liter, helst frostbitna)
1 1/2 syrligt äpple
2 1/2 dl vatten
1 dl gelésocker multi per dl saft (ca 5 dl/sats)

Gör så här

Bra att veta om att koka gelé.
00:10:00
00:00:30

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

13 st
  • Varför blev den så besk inte god

    Helena

  • Hur länge står sig gelén? Är det konserveringsmedel i multi gelé socker?

    Anita

    Hej Anita! Gelesockret innehåller inte konserveringsmedel. Med bra och fräscha rönnbär, god hygien, rena burkar och tillräcklig mängd socker och eventuellt konserveringsmedel är hållbarheten minst 6 månader. Det bästa är, som alltid, att titta, att dofta och smaka om man är osäker när burken eller flaska tas fram. Detta recept innehåller ju ganska lite socker men jag skulle gissa att just rönnbär är tåliga. Kylskåp är så klart det bästa att förvara gelén i. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Glömde ha i äpplen🤔 hur gör jag? /Carina

    Carina

    Hej Carina! Äpplen är bara för smak. Skaka på gelen och tycker du att den är god så hoppa bara över äpplet. Annars skulle jag smälta om gelen och tillsätta lite äppeljuice. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • @ Petter. Gelesocker innehåller inte gelatin utan vegetabiliskt geleringsmedel (karragenan och fruktkärnmjöl).

    Gabriella

  • Vad för man om gelé inte är klar enligt testet?

    Andreas

    Hej Andreas! Då kokar man bara en stund till och gör ett nytt geléprov. Lycka till! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • @Hans, och så är jag ganska säker att mängder anges utifrån liter saft snarare än kg bär.

    Petter

  • @hans. Jag tror pektin är bättre för detta. I vart fall är det vad alla använder, vet inte riktigt varför. Tror att gelatinet blir "segare" än pektin för samna "fasthet".

    Petter

  • Hans, det funkar inte med syltsocker, då blir gelén för lös. Måste vara gelésocker. Om det går att använda gelatin vet jag inte. Hälsningar Peter

    Peter

  • Hej! Om man vill använda vanligt socker och gelatin istället för syltsocker, hur mycket socker och gelatin ska användas per 1 kg rönnbär? Hans

    Hans

    Hej Hans! Det går säkert fint. Ta lika mycket socker som gelésocker och läs sedan på förpackningen för gelatinblad och följ instruktionerna där. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Hur mycket gelé blir det?

    Marianne

    Hej Marianne! Det blir ca 6 dl gelé. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

Näringsvärde per dl

Näringsvärdet är beräknat per dl.
Energi1816 KJ / 435 kCal
Fett2 g
Salt0 g
Kolhydrater95 g
Protein2 g

Testa liknande recept

  • Hallon- och paprikamarmelad till ost
    Betyg 3.3 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Rökt salt sill med punschgelé
    Betyg 3.3 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Äppelkaka de luxe
    Betyg 3.6 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Äppelkaka med kanel och lingon
    Betyg 4.1 av 5.52 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Svartvinbärsgelé
    Betyg 3.8 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad