Vegetarisk bourguignon med svamp
Gör en mustig vegetarisk gryta med svamp! Här ett veganskt recept där grytan görs på linser, morot, svamp och lök. Rött vin, timjan och buljong sätter smak på grytan som liknar klassikern boeuf bourguignon, och serveras med fördel med ett gott bröd.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2023
Ingredienser
4 portioner
Marinerad svamp
300 g blandad svamp (t ex ostronskivling, portabello och champinjon)
1 stor rödlök
1/3 dl rapsolja
1/2 dl japansk soja
ca 1 tsk torkad timjan
1 krm svartpeppar
Linser
1 1/2 dl torkade belugalinser
1/2 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
Gryta
2 morötter (à ca 75 g)
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
3 msk rapsolja
4 dl rött vin
1 tsk strösocker
1 lagerblad
1 svamp- eller grönsaksbuljongtärning
1 dl hackad färsk timjan
1 burk passerade tomater (à 400 ml)
4 dl vatten
salt
peppar
Till servering
bröd
Gör så här
Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1824 KJ / 435 kCal
Fett18 g
Salt4 g
Kolhydrater32 g
Protein12 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Supergott! Använde gula linser och det funkade lika bra 👍🏻
Tove
2024-02-18Något förslag på vad man skulle kunna ta istället för svamp?
Anne maria
2023-11-11Hur blir grytan att frysa?
Marie
2023-10-26