Vegetarisk bourguignon med svamp

80
20
Vegetarisk bourguignon med svamp

Gör en mustig vegetarisk gryta med svamp! Här ett veganskt recept där grytan görs på linser, morot, svamp och lök. Rött vin, timjan och buljong sätter smak på grytan som liknar klassikern boeuf bourguignon, och serveras med fördel med ett gott bröd.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2020

Vegetarisk bourguignon med svamp

Ingredienser

4 portioner

Marinerad svamp

300 g blandad svamp (t ex ostronskivling, portabello och champinjon)
1 stor rödlök
1/3 dl rapsolja
1/2 dl japansk soja
ca 1 tsk torkad timjan
1 krm svartpeppar

Linser

1 1/2 dl torkade belugalinser
1/2 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten

Gryta

2 morötter (à ca 75 g)
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
3 msk rapsolja
4 dl rött vin
1 tsk strösocker
1 lagerblad
1 svamp- eller grönsaksbuljongtärning
1 dl hackad färsk timjan
1 burk passerade tomater (à 400 ml)
4 dl vatten
salt
peppar

Till servering

bröd

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.

Näringsvärdet är beräknat utan bröd till servering.

Gör så här

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

Vad tyckte du om receptet?

80

Kommentarer

Joanna

2022-02-01

Läst tidigare kommentarer och tog mindre vatten och istället vin och lite potatis för redning. Jättegott! Bytte till röda linser( färdga på paket ) och la i syltlök 10 min innan grytan var färdig! Så gott! Kommer definitivt bli matlådor och göras om flera gånger!!

Ulla

2022-01-30

Kan man frysa grytan?

Elisabeth

2022-01-23

Väldigt gott, tar ca 2 tim m alla moment men inte svårt

Näringsvärde per portion

Energi 1824 KJ / 435 kCal
Fett 18 g
Salt 4 g
Kolhydrater 32 g
Protein 12 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden