Vegetarisk bourguignon med svamp
Gör en mustig vegetarisk gryta med svamp! Här ett veganskt recept där grytan görs på linser, morot, svamp och lök. Rött vin, timjan och buljong sätter smak på grytan som liknar klassikern boeuf bourguignon, och serveras med fördel med ett gott bröd.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2023
Ingredienser
4 portioner
Marinerad svamp
300 g blandad svamp (t ex ostronskivling, portabello och champinjon)
1 stor rödlök
1/3 dl rapsolja
1/2 dl japansk soja
ca 1 tsk torkad timjan
1 krm svartpeppar
Linser
1 1/2 dl torkade belugalinser
1/2 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
Gryta
2 morötter (à ca 75 g)
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
3 msk rapsolja
4 dl rött vin
1 tsk strösocker
1 lagerblad
1 svamp- eller grönsaksbuljongtärning
1 dl hackad färsk timjan
1 burk passerade tomater (à 400 ml)
4 dl vatten
salt
peppar
Till servering
bröd
Gör så här
Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan bröd till servering.
Energi1824 KJ / 435 kCal
Fett18 g
Salt4 g
Kolhydrater32 g
Protein12 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
iCA, jag tänkte göra storkok av detta till en middag. Kan jag laga dagen innan och värma upp eller är den bäst om den tillagas precis innan?
Caroline
2024-11-18Hej Caroline! Ja det går bra att laga grytan dagen innan och värma upp den :) Lycka till och hoppas du gillar rätten. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2024-11-19Otroligt gott recept men korrigerade det lite, hade i lite worcestershiresås, rökig paprikapulver och chiliflakes, samt honung istället för socker.
Moa
2024-10-28Supergott! Använde gula linser och det funkade lika bra 👍🏻
Tove
2024-02-18