UNDER 60 MIN | Medel

Vegetarisk bourguignon med svamp

Gör en mustig vegetarisk gryta med svamp! Här ett veganskt recept där grytan görs på linser, morot, svamp och lök. Rött vin, timjan och buljong sätter smak på grytan som liknar klassikern boeuf bourguignon, och serveras med fördel med ett gott bröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Marinerad svamp: Ansa och skär svampen i bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Fördela svamp och rödlök på en plåt.
  3. Blanda ihop resten av ingredienserna och häll marinaden över svampen och blanda runt. Ställ in i mitten av ugnen 25-30 minuter tills svampen släppt ifrån sig vätskan och fått fin färg. Rör om efter halva tiden.
  4. Linser: Lägg linser, buljongtärning och vatten i en kastrull. Koka upp och koka på låg värme 15–20 minuter, linserna ska ha tuggmotstånd kvar när de är klara.
  5. Gryta: Skala och finhacka morot, vitlök och lök. Stek i oljan i en stor kastrull tills det mjuknar. Tillsätt rödvin, socker, lagerblad och smula i buljongtärningen, låt sjuda i ett par minuter.
  6. Rör i hälften av den hackade timjanen och svampen. Häll på tomaterna och vattnet. Låt koka på svag värme utan lock  20 minuter.
  7. Lägg i linserna och koka ytterligare 10 minuter, smaka av med salt och peppar.
  8. Till servering: Strö över resten av timjanen och servera med bröd.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.

Ingredienser

Portioner: 4
Marinerad svamp
  • 300 g blandad svamp (t ex ostronskivling, portabello och champinjon)
  • 1 stor rödlök
  • 1/3 dl rapsolja
  • 1/2 dl japansk soja
  • ca 1 tsk torkad timjan
  • 1 krm svartpeppar
Linser
  • 1 1/2 dl torkade belugalinser
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl vatten
Gryta
  • 2 morötter (à ca 75 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 3 msk rapsolja
  • 4 dl rött vin
  • 1 tsk strösocker
  • 1 lagerblad
  • 1 svamp- eller grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl hackad färsk timjan
  • 1 burk passerade tomater (à 400 ml)
  • 4 dl vatten
  • salt
  • peppar
Till servering
  • bröd