Vegetarisk bourguignon med svamp

Betyg 4.6 av 5.
122 personer har röstat
32
Vegetarisk bourguignon med svamp

Gör en mustig vegetarisk gryta med svamp! Här ett veganskt recept där grytan görs på linser, morot, svamp och lök. Rött vin, timjan och buljong sätter smak på grytan som liknar klassikern boeuf bourguignon, och serveras med fördel med ett gott bröd.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2023

Vegetarisk bourguignon med svamp

Ingredienser

4 portioner

Marinerad svamp

300 g blandad svamp (t ex ostronskivling, portabello och champinjon)
1 stor rödlök
1/3 dl rapsolja
1/2 dl japansk soja
ca 1 tsk torkad timjan
1 krm svartpeppar

Linser

1 1/2 dl torkade belugalinser
1/2 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten

Gryta

2 morötter (à ca 75 g)
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
3 msk rapsolja
4 dl rött vin
1 tsk strösocker
1 lagerblad
1 svamp- eller grönsaksbuljongtärning
1 dl hackad färsk timjan
1 burk passerade tomater (à 400 ml)
4 dl vatten
salt
peppar

Till servering

bröd

Gör så här

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.6 av 5.
122 personer har röstat

Kommentarer

iCA, jag tänkte göra storkok av detta till en middag. Kan jag laga dagen innan och värma upp eller är den bäst om den tillagas precis innan?

Caroline

2024-11-18

Hej Caroline! Ja det går bra att laga grytan dagen innan och värma upp den :) Lycka till och hoppas du gillar rätten. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2024-11-19

Otroligt gott recept men korrigerade det lite, hade i lite worcestershiresås, rökig paprikapulver och chiliflakes, samt honung istället för socker.

Moa

2024-10-28

Supergott! Använde gula linser och det funkade lika bra 👍🏻

Tove

2024-02-18

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat utan bröd till servering.
Energi1824 KJ / 435 kCal
Fett18 g
Salt4 g
Kolhydrater32 g
Protein12 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Bourguignon med svarta linser
Betyg 4.7 av 5.
27 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Marinerad svamp
Betyg 4.7 av 5.
3 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Boeuf bourguignon med potatismos
Betyg 4.8 av 5.
517 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Svampbourguignon med pappardelle och löksallad
Betyg 3.1 av 5.
12 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Vegetarisk bourguignon
Betyg 4.5 av 5.
63 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Burgundisk köttgryta
Betyg 4.3 av 5.
933 personer har röstat
Över 60 min att tillaga