Lax på olika sätt
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda! Månadens meny är helvegetarisk och bjuder bland annat på pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.
Till alla söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
SÖNDAG
Rostad pumpa med belugalinser, svamp och tahinisås
MÅNDAG
Svamptacos med spetskål och grön tahinisås
TISDAG
Pumpacurry med kokosmjölk och ris
ONSDAG
Vegetarisk bourguignon med svamp
INGREDIENSER
1 kg butternutpumpa
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1/2 dl rödvinsvinäger
2 msk olivolja
1 msk lönnsirap
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skala pumpan, halvera den och skrapa ur kärnorna. Skär i ca 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt.
3. Skala vitlöksklyftan och skiva vitlöken och chilin tunt. Blanda med vinäger, olja, lönnsirap, salt och peppar. Häll dressingen över pumpan och blanda ordentligt. Rosta pumpan i mitten av ugnen ca 30 minuter tills pumpan är mjuk och fått fin färg.
INGREDIENSER
1 kg blandad svamp (t ex ostronskivling, portabello och champinjon)
4 rödlökar
1 dl rapsolja
1 dl japansk soja
2 tsk torkad timjan
2 krm svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Ansa och skär svampen i bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Fördela svamp och rödlök på två plåtar.
3. Blanda ihop resten av ingredienserna och häll marinaden över svampen och blanda runt.
4. Ställ in i mitten av ugnen 25–30 minuter tills svampen släppt ifrån sig vätskan och fått fin färg. Rör om efter halva tiden.
INGREDIENSER
2 krukor koriander
1 kruka bladpersilja
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl ljus tahini
1/2 dl färskpressad limejuice
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
1 1/2 dl vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Hacka örterna grovt. Skala och riv vitlöken. Mixa alla ingredienserna med stavmixer.
INGREDIENSER
3 dl belugalinser
1 grönsaksbuljongtärning
GÖR SÅ HÄR
1. Lägg linser, buljongtärning och 6 dl vatten i en kastrull. Koka upp och koka på låg värme 15–20 minuter, linserna ska ha tuggmotstånd kvar när de är klara.
REDAN FÄRDIGT
½ sats kokta belugalinser
⅓ sats marinerad svamp
½ sats rostad pumpa
½ sats grön tahinisås
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda linserna med svampen. Servera med pumpan och tahinisåsen.
REDAN FÄRDIGT
⅓ sats marinerad svamp
½ sats grön tahinisås
TILLSÄTT
1 msk rapsolja
250 g spetskål
1 lime
12 små tortillabröd
1 dl rostade pumpakärnor
GÖR SÅ HÄR
1. Stek svampen krispig i olja i en stekpanna. Hyvla spetskålen tunt, gärna på mandolin. Skär limen i klyftor.
2. Värm tortillabröden i ugn eller en torr stekpanna. Toppa bröden med spetskål, svamp, tahinisås och pumpakärnor. Servera med limeklyftor.
REDAN FÄRDIGT
½ sats rostad pumpa
TILLSÄTT
5 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
3 msk rapsolja
1 paket saffran ½ g
1 burk kokosmjölk 400 ml
250 g små tomater
1 tsk salt
1 krm malen kardemumma
1 kanelstång
3 dl jasminris
GÖR SÅ HÄR
1. Skala ingefära, vitlök och lök. Finhacka ingefäran och vitlöken, strimla löken. Stek löken i olja i en kastrull tills den mjuknar. Tillsätt saffran, ingefära och vitlök och stek någon minut till.
2. Häll på kokosmjölken och 2 dl vatten. Tillsätt tomater, salt, kardemumma och kanelstång och låt småkoka under lock ca 10 minuter.
3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Lägg ner pumpan i curryn och fortsätt koka på svag värme ytterligare ca 10 minuter. Servera pumpacurryn med riset.
REDAN FÄRDIGT
⅓ sats marinerad svamp
½ sats kokta belugalinser
TILLSÄTT
2 morötter ca 150 g
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk rapsolja
4 dl rött vin
1 tsk strösocker
1 lagerblad
1 svamp- eller grönsaksbuljongtärning
1 dl hackad färsk timjan
1 burk passerade tomater ca 400 ml
salt, peppar
bröd till servering
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och finhacka morot, lök och vitlök. Stek i oljan i en stor kastrull tills det mjuknar. Tillsätt rödvin, socker, lagerblad och smula i buljongtärningen, låt sjuda i ett par minuter.
2. Rör i hälften av den hackade timjanen och svampen. Häll på tomaterna och 4 dl vatten. Låt koka på svag värme utan lock 20 minuter.
3. Lägg i linserna och koka ytterligare 10 minuter, smaka av med salt och peppar. Strö på resten av timjanen och servera med bröd.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.
Den här söndagspreppen är glutenfri och bjuder bl.a på ugnsbakad lax och potatispizza.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!
Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda, allt för under 25 kr per portion*! Denna vecka står bland annat böngryta, pasta och galette på menyn som är lakto-ovo-vegetarisk.
Vad sägs om vitlöksstekt kyckling, pyttipanna och pastasallad med fetaost?
Preppa för veckans måltider! Månadens meny andas vår och bjuder på örtbakad kyckling, rostad broccoli och chilidoftande sötpotatis som blir till fyra goda rätter för veckan.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda
Denna vecka står bland annat rostbiff, blomkålsplättar och bibimbap på menyn!