Veenas vindaloo

Dukar du fram Veenas vindaloo på bordet får du en middag med rika och starka smaker. Köttet blir himmelskt efter det fått suga åt sig marinaden, som är full av kryddor, och mört när det kokats tillsammans med bland annat spiskummin och lagerblad.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2002

Ingredienser
6 portioner
800 g nötkött (av ytterlår)
2 gula lökar
2 msk olja
1 tsk spiskummin
1 burk krossade tomater (à 400 g)
2 msk konc köttfond
2 lagerblad
1 tsk salt
Marinad
4 pressade vitlöksklyftor
3 pressade limefrukter
2 msk finriven färsk ingefära
2 msk vatten
1 msk socker
1 tsk kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk koriander (pulver)
1 tsk gurkmeja
1 krm kajennpeppar
1 krm svartpeppar
Till servering
ev färsk koriander eller persilja
basmatiris
Gör så här
08:00:00
01:30:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
5 stHelt okej, en mer lättlagad version. Men det ska vara torkade chilis som man blötlägger och sedan mixar. Alternativt chili flakes i större mängder om man vill göra det lätt.
Hampus
Riktigt god rätt med mycket smak! Jag lät köttet marinera ett helt dygn. Och även om köttet var mjukt redan efter en timmas koktid lät jag grytan puttra i 3,5 timma. Lång koktid förgyller alla grytor. Blev otroligt mustigt och gott!!
Julia anna
En viktig ingrediens saknas, färsk chili.. 🌶️🌶️
Peter
Jag har noterat samma som föregående kommentar, det finns knappast något kött som är så segt att det skall koka 2 timmar. Jag har tex använt ytter- och innerlår från älg utan problem, 1 timme räcker säkert! Dessutom är svårighetsgraden överskattad, den är ju i själva verket lättlagad men innehåller många ingredienser! Dock kan man om man inte har alla dessa kryddor hemma ersätta dom med en vanlig curryblandning. Se också upp med att köttet släpper mycket vatten, jag skulle rekommendera att man först fräser köttet i mindre portioner i en stekpanna innan man blandar i allt i stekgrytan.
Tony
En mycket god maträtt, men koktiden är helt fel. Hade lite sämre kött och lät det koka i max 1 timme och köttet var så att det nästan ramlade isär. Våga Prova!
Martin