Krämig linsgryta med basmatiris
En ljuvlig linsgryta med basmatiris som du snabbt svänger ihop till lunch. Den krämiga grytan får koka ihop innan du tillsätter yoghurten och serverar med naanbröd samt basmatiriset, med härlig smak av kardemumma, kanel och kryddnejlika.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2008
Ingredienser
4 portioner
3 dl röda linser
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 potatisar
1 morot
1 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 krm kajennpeppar
1 tsk malen koriander
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk färskpressad citronjuice
1 dl matyoghurt
1 kruka färsk koriander eller persilja
solros- och sesamolja till stekning
salt
Kryddigt basmatiris
3 dl basmatiris
1 kanelstång
4 kryddnejlikor (hela)
4 kardemummakapslar eller malen kardemumma (1 krm malen kardemumma motsvarar 4 kardemummakapslar)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2516 KJ / 601 kCal
Fett10.5 g
Salt1.19 g
Kolhydrater96 g
Protein24.4 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Ganska oklart... Torra röda linser eller kokta? /Fredrik
Fredrik
2022-09-28Lite mer kryddor hade inte skadat, annars gott
Kristina
2021-10-08God! Vi serverade med färsk mango till, passade perfekt!
Eva
2021-05-06