Krämig linsgryta med basmatiris | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Krämig linsgryta med basmatiris

En ljuvlig linsgryta med basmatiris som du snabbt svänger ihop till lunch. Den krämiga grytan får koka ihop innan du tillsätter yoghurten och serverar med naanbröd samt basmatiriset, med härlig smak av kardemumma, kanel och kryddnejlika.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka riset, med kryddorna, enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skölj linserna väl under rinnande kallt vatten.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna potatis och morot.
  4. Fräs lök, vitlök och alla torra kryddor i olja i en tjockbottnad kastrull ett par minuter.
  5. Tillsätt potatis och morot och låt fräsa med ytterligare några minuter. Rör om ibland.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning och linser. Koka upp och låt koka ca 10 minuter utan lock, tills linserna är sönderdelade och potatis och morot är genomkokta.
  7. Rör ner tomatpuré, ingefära och citronjuice. Tillsätt yoghurten och rör om. Smaka av med salt.
  8. Klipp koriander eller persilja över vid serveringen. Bjud gärna ett naanbröd till.

För alla

Glutenfri, om man serverar med glutenfritt bröd.
Äggfri, men kontrollera buljongtärningen.
Gör mjölkfri: byt yoghurt till mjölkfritt alternativ, kontrollera för säkerhets skull buljongtärningen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 dl röda linser
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1 tsk malen koriander
  • 7 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 kruka färsk koriander eller persilja
  • solros- och sesamolja till stekning
  • salt
Kryddigt basmatiris
  • 3 dl basmatiris
  • 1 kanelstång
  • 4 kryddnejlikor (hela)
  • 4 kardemummakapslar eller malen kardemumma (1 krm malen kardemumma motsvarar 4 kardemummakapslar)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2516 kJ / 601 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept