Krämig linsgryta med basmatiris

32
8
Krämig linsgryta med basmatiris

En ljuvlig linsgryta med basmatiris som du snabbt svänger ihop till lunch. Den krämiga grytan får koka ihop innan du tillsätter yoghurten och serverar med naanbröd samt basmatiriset, med härlig smak av kardemumma, kanel och kryddnejlika.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2008

Krämig linsgryta med basmatiris

Ingredienser

4 portioner
3 dl röda linser
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 potatisar
1 morot
1 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 krm kajennpeppar
1 tsk malen koriander
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk färskpressad citronjuice
1 dl matyoghurt
1 kruka färsk koriander eller persilja
solros- och sesamolja till stekning
salt

Kryddigt basmatiris

3 dl basmatiris
1 kanelstång
4 kryddnejlikor (hela)
4 kardemummakapslar eller malen kardemumma (1 krm malen kardemumma motsvarar 4 kardemummakapslar)

För alla

Glutenfri, om man serverar med glutenfritt bröd.
Äggfri, men kontrollera buljongtärningen.
Gör mjölkfri: byt yoghurt till mjölkfritt alternativ, kontrollera för säkerhets skull buljongtärningen.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

32

Kommentarer

Fredrik

2022-09-28

Ganska oklart... Torra röda linser eller kokta? /Fredrik

Kristina

2021-10-08

Lite mer kryddor hade inte skadat, annars gott

Eva

2021-05-06

God! Vi serverade med färsk mango till, passade perfekt!

Näringsvärde per portion

Energi 2516 KJ / 601 kCal
Fett 10.5 g
Salt 1.19 g
Kolhydrater 96 g
Protein 24.4 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

1,40 - 2,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden