UNDER 45 MIN | Medel

Gratinerad savoykål med parmesan

Savoykål med parmesan är en kombination som slår det mesta, speciellt när den gratinerats i ugn. Ett enkelt och supergott tillbehör till exempelvis sprödbakad torsk.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Sätt på en stor kastrull med saltat vatten (ca 0,5 msk per liter).
  3. Klyfta kålen i större bitar och förväll i kokande vatten i 2-3 minuter tills kålen blivit lite mjuk men fortfarande är al dente. Lägg kålen på en kökshandduk och låt rinna av ordentligt. Lägg sedan kålen i en ugnsfast form.  
  4. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt såsen sjuda tills den tjocknar och smaka av med riven parmesan, pressad vitlök, salt och peppar. 
  5. Häll såsen över kålen och gratinera i ugnen ca 20 minuter eller tills gratängen fått en gyllene färg.  
  6. Servera direkt gärna med hackad persilja, toppa ev med lite riven parmesanost.

För alla

Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt vetemjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.

Recept och bild i samarbete med Royal Greenland.

Receptet uppdaterades 2020-05.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 500 g savojkål
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk (3%)
  • 125 g riven parmesanost (+ ev extra till servering)
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • peppar
  • ev persilja (till servering)