ÖVER 60 MIN | Avancerad

Lammstek med rosmarin- och tomatsky

Letar du efter ett recept på lammstek till påsk? Då har du hittat rätt. Denna saftiga och smakrika lammstek serveras med en mustig och sötsyrlig sky med smak av tomat och rosmarin. Festligt och supergott!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4-6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Rosmarin- och tomatsky: Sätt ugnen på 150°C. Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform. Ringla över olivolja och strö över socker och salt. Ställ in i mitten av ugnen 2 timmar.
  2. Skala lök och vitlök och skär i stora bitar. Fräs lök och vitlök smör i en stekpanna.
  3. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa någon minut. Rör ner honung och vinäger och låt koka in. Tillsätt rosmarin och vin och koka tills hälften återstår.
  4. Tillsätt vatten och fond och koka ca 10 minuter tills 2/3 återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i såsen. Låt koka upp och smaka av med salt. Sila skyn och häll tillbaka i kastrullen.
  5. Lammstek: Sätt ugnen på 150°C. Om lammsteken inte är nätad rulla ihop den och bind med bomullsgarn.
  6. Tvätta citronen noga och riv det yttersta skalet. Hacka timjan, rosmarin och vitlök. Blanda salt, örter, citronskal, vitlök och olja. Gnid in steken med blandningen runtom.
  7. Bryn lammsteken i olja och smör i en stekpanna runtom tills den får fin färg. Lyft över till en ugnsform. Ställ in i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 65°C, ca 1 timme. Ta ut och täck med folie, låt vila minst 30 minuter före servering. Spara skyn.
  8. Rosmarin- och tomatsky: Skär tomaterna i små tärningar. Rör ner tomaterna och skyn från steken i rosmarin- och tomatskyn. Värm vid servering.
  9. Serveringsförslag: Skiva lammsteken och servera med skyn och gärna med Färska haricots verts i senapsmajo.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör eller välj olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt eller välj olja.

Ingredienser

Portioner: 4-6
Rosmarin- och tomatsky
  • 4 tomater
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 4 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 25 g smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk honung
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl grovhackad rosmarin
  • 5 dl rött vin
  • 5 dl vatten
  • 1 1/2 msk konc kalvfond
  • 1 msk majsstärkelse
Lammstek
  • ca 1 kg benfri lammstek
  • finrivet skal av 1 citron (1 citron motsvarar 2 msk skal)
  • 1/2 dl finhackad timjan
  • 1/2 dl finhackad rosmarin
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk olivolja (till stekning)
  • 2 msk smör (till stekning)
Serveringsförslag
  • bönor i senapsmajonnäs