Tomatsås med örter

Betyg 4.6 av 5.50 personer har röstat
Receptet har 12 kommentarer
Tomatsås med örter

Gör ett storkok tomatsås på färska tomater! Denna tomatsås får smak av rosmarin och timjan och passar perfekt att använda som till exempel pizzatopping eller bas i en pastasås, kanske köttfärssås eller ratatouille.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2019

Tomatsås med örter

Ingredienser

8 portioner
1 kg färska tomater
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk rosmarin (1 msk färsk motsvarar 1 tsk torkad)
1 msk hackad färsk timjan (1 msk färsk motsvarar 1 tsk torkad)
3/4 dl olivolja
3 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar

Gör så här

Detta recept är en del i Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.
00:00:00
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

12 st
  • Så god! Blev en liten överraskning när jag upptäckte att jag hackat ner Chokladmynta istället för Rosmarin!😄 Men jag körde i lite Rosmarin också. Blev en hit i smaken!

    Nina

  • Gudars så gott det blev. Bra recept.

    Therese

  • Hur länge håller sig såsen i kylskåp? Kan jag frysa ner efter våra stora tomat skörd?

    Kerstin

    Hej Kerstin! Såsen håller knappt en vecka i kylen men att frysa den är ju perfekt! Lycka till och grattis till skörden! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Ungefär hur mycket salt??

    Marita

    Hej Marita! Salt är en smaksak i detta recept så börja med t ex ca 1/2 tsk salt och smaka av så att du får lagom sälta som passar dina smaklökar. 😊 Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Gjorde en rejäl laddning av mina tomater och stoppade det mesta i frysen. Lika god när jag använde de frysta burkarna.

    Sven-erik

  • Toppen då min man endast får äta hemgjord tomatsås och inget salt, vilket var lätt att utesluta istället tog jag mer örter och svartpeppar- supergott!

    Maritta

  • Det här är den godaste tomatsåsen jag ätit! Jag blandade ihop alla ingredienser, lät skalet vara kvar på tomaterna, och la sedan i glasburkar. Såsen kokades i samband med att jag hermetiserade burkarna. Nu har jag konserverad tomatsås lång tid framöver!

    Ann-louise

  • Går den att frysa?

    Ulrica

    Hej Ulrica! Ja, såsen går bra att frysa in. Hoppas att du gillar receptet! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Hur mycket vatten ska tomaterna koka i?

    Eva

    Hej Eva och Malin! Hur mycket vatten som behövs beror på hur stor kastrull ni väljer. Vattnet ska inte användas i såsen, utan det används endast till att koka tomaterna i så att de går att skala. Ungefär som när man koka pasta. Hoppas denna förklaring underlättar. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • När såsen var färdigkokt, 25 min, fick den koka med stekta fläskkotletter i 1,5 timme. Fantastiskt gott!

    Kristina

Näringsvärde per portion

Energi454 KJ / 109 kCal
Fett9 g
Salt1 g
Kolhydrater6 g
Protein1 g

Testa liknande recept

  • Ädelostsås
    Betyg 3.8 av 5.28 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Salsiccia bolognese
    Betyg 4.2 av 5.81 personer har röstat
    Receptet har 25 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Spaghetti med svamp och rotfruktssås
    Betyg 4 av 5.80 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Örtkrutonger med rosmarin
    Betyg 3.3 av 5.80 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lammstek med rosmarin- och tomatsky
    Betyg 4.7 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad