Tomatsås med örter

Gör ett storkok tomatsås på färska tomater! Denna tomatsås får smak av rosmarin och timjan och passar perfekt att använda som till exempel pizzatopping eller bas i en pastasås, kanske köttfärssås eller ratatouille.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2019

Ingredienser
8 portioner
1 kg färska tomater
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk rosmarin (1 msk färsk motsvarar 1 tsk torkad)
1 msk hackad färsk timjan (1 msk färsk motsvarar 1 tsk torkad)
3/4 dl olivolja
3 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar
Gör så här
Detta recept är en del i Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi454 KJ / 109 kCal
Fett9 g
Salt1 g
Kolhydrater6 g
Protein1 g
Kommentarer
12 stSå god! Blev en liten överraskning när jag upptäckte att jag hackat ner Chokladmynta istället för Rosmarin!😄 Men jag körde i lite Rosmarin också. Blev en hit i smaken!
Nina
Gudars så gott det blev. Bra recept.
Therese
Hur länge håller sig såsen i kylskåp? Kan jag frysa ner efter våra stora tomat skörd?
Kerstin
Hej Kerstin! Såsen håller knappt en vecka i kylen men att frysa den är ju perfekt! Lycka till och grattis till skörden! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Ungefär hur mycket salt??
Marita
Hej Marita! Salt är en smaksak i detta recept så börja med t ex ca 1/2 tsk salt och smaka av så att du får lagom sälta som passar dina smaklökar. 😊 Hälsningar Elina
ICA-köket
Gjorde en rejäl laddning av mina tomater och stoppade det mesta i frysen. Lika god när jag använde de frysta burkarna.
Sven-erik
Toppen då min man endast får äta hemgjord tomatsås och inget salt, vilket var lätt att utesluta istället tog jag mer örter och svartpeppar- supergott!
Maritta
Det här är den godaste tomatsåsen jag ätit! Jag blandade ihop alla ingredienser, lät skalet vara kvar på tomaterna, och la sedan i glasburkar. Såsen kokades i samband med att jag hermetiserade burkarna. Nu har jag konserverad tomatsås lång tid framöver!
Ann-louise
Går den att frysa?
Ulrica
Hej Ulrica! Ja, såsen går bra att frysa in. Hoppas att du gillar receptet! Hälsningar Elina
ICA-köket
Hur mycket vatten ska tomaterna koka i?
Eva
Hej Eva och Malin! Hur mycket vatten som behövs beror på hur stor kastrull ni väljer. Vattnet ska inte användas i såsen, utan det används endast till att koka tomaterna i så att de går att skala. Ungefär som när man koka pasta. Hoppas denna förklaring underlättar. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
När såsen var färdigkokt, 25 min, fick den koka med stekta fläskkotletter i 1,5 timme. Fantastiskt gott!
Kristina