Tjälknöl på älg i saltlag med vin

39
3
Tjälknöl på älg i saltlag med vin

Tjälknöl lagas länge i ugnen på låg värme och läggs sedan i salt lag vilket gör köttet saftigt och gott. Det är även populär att laga på rostbiff eller fransyska, här har vi valt klassikern älgstek.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2017

Tjälknöl på älg i saltlag med vin

Ingredienser

6 portioner
1 kg fryst älgstek

Lag

3 1/2 dl vatten
1 dl rött vin
1 msk flytande honung
2 krossade vitlöksklyftor
3 svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1/4 dl salt

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Tips

Hjort- och vildsvinsstek passar också bra som tjälknöl.

Vad tyckte du om receptet?

39

Kommentarer

Sanna

2022-01-13

Gott! Men tog oss mycket längre tid än angivet i receptet, nästan det dubbla i ugnen. Lät köttet ligga i lagen ett dygn, gav god smak och sälta.

Christina

2019-03-05

Bra recept men ta minst 1/2 sk salt, jag tycker det behövs 1 dl för att det ska smaka tjälknöl.

Naim

2018-10-01

Jätte gott !

Näringsvärde per portion

Energi 870 KJ / 209 kCal
Fett 2 g
Salt 7.13 g
Kolhydrater 5 g
Protein 37 g
Läs mer om näringsvärden