Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Söndagsstek med gräddsås

Söndagen är en tid för reflektion och varma familjemiddagar. Vad är då bättre än att kärleksfullt pyssla om en stek under dagen som ni sen avnjuter tillsammans under kvällen? Steken sköter sig själv i ugnen och serveras tillsammans med en härlig gräddsås, pressgurka och kokta grönsaker.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Receptet är för 4 port eller 8 bufféportioner.

  1. Sätt ugnen på 150˚C.
  2. Skala och skär lök och morötter i grova bitar. 
  3. Bryn köttet runt om i smöret i en gryta, helst gjutjärn. Krydda köttet runt om med salt och peppar under tiden det bryns. 
  4. Tillsätt grönsakerna, kryddorna och buljongen. Koka upp, sätt på ett tätslutande lock och sätt in grytan i nedre delen av ugnen ca 2 timmar eller tills köttets innertemperatur är 75˚C.
  5. Linda in köttet i ett fuktat smörpapper och lägg det på ett fat.
  6. Sila buljongen i en kastrull och koka ihop den ca 10 minuter (spara morötterna).
  7. Tillsätt grädden och koka ihop ca 15 minuter. Rör ner gelén och sojan. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red av såsen under omrörning och låt den koka några minuter.  Smaksätt med salt och peppar.
  8. Skiva köttet och lägg det på ett varmt fat. Häll lite sås över skivorna. Garnera med persilja. 
  9. Till servering: Servera resten av såsen i en såsskål vid sidan om tillsammans med inlagd gurka, gelé, potatis, sallad och kokta grönsaker (gärna morötterna som tillagats med köttet).

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 gula lökar
  • 4 morötter
  • ca 1 kg picnicbog (gärna rapsgris)
  • 1 msk smör
  • salt och svartpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 15 hela svartpepparkorn
  • 7 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 msk soja
  • 1 tsk majsstärkelse
Till servering
  • kokt potatis
  • inlagd gurka (pressgurka)
  • gelé
  • kokta grönsaker
  • huvudsallad
  • persilja (till garnering)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2931 kJ / 701 kCal