Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Söndagsstek på älg

En fin älgstek som får sjuda tillsammans med några rotfrukter, vin och buljong blir till denna fina söndagsstek med ljuvliga smaker. Älgsteken serverar du med en underbart krämig sås på sky och grädde.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Receptet är för för 8 portioner.

  1. Bryn köttet runt om i olja i en medelstor stekgryta tills det fått fin färg. Lyft upp köttet på ett fat.
  2. Skala lök, morot, palsternacka och rotselleri och dela i mindre bitar. Bryn grönsakerna i olja i stekgrytan.
  3. Lägg tillbaka köttet och häll i vinet. Koka upp och häll i buljongen. Koka upp igen och skumma av ytan.
  4. Sänk värmen och lägg i kryddorna och sätt på locket. Låt köttet sjuda på svag värme tills innertemperaturna är ca 70°C (ca 45 minuter/kg).
  5. Lyft upp köttet. Sila av stekskyn i en kastrull. Koka ihop skyn tills det är ca 3 dl kvar. Tillsätt grädde och red med maizena. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera steken med sås, kokt potatis, gelé eller rårörda bär och lättkokta grönsaker, t ex morot och zucchini.

För alla

Kontrollera innehållet i buljongtärning/fond. Rätten är fri från gluten men innehåller mjölk och ägg.
Gör mjölkfri: välj mjölkfri gräddersättning, t ex från Beneviva eller Oatly Imat i stället för vispgrädde. Använd ren majsstärkelse (maizena), utrörd i vatten i stället för Maizena redning. 
Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärning eller fond.

Tips

Även stek av nötkött passar till receptet.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 2 kg älgstek
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 100 g rotselleri
  • 1 dl rött vin
  • 5 dl viltbuljong (tärning/fond + vatten)
  • 3 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 4 timjankvistar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 msk maizena majsstärkelse redning för mörka såser
  • olja till stekning
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1600 kJ / 380 kCal
Fett: 15 g
Läs mer om näringsvärden

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer