Älgstek med porter och svamp | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Älgstek med porter och svamp

Ett mustigt recept på älg med porter och svamp som passar utmärkt att servera till vardag såväl som till fest. Du behöver bland annat älgstek eller fransyska och svamp som kantarell eller champinjoner.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär löken fint och morötterna i grova bitar. Krossa enbären.
  2. Hetta upp 1/3 av matfettet i en gryta, lägg i älgsteken och bryn den runt om. Lägg ner lök och morötter och låt dem bryna med. Krydda med enbär, timjan, salt och peppar. Tillsätt porter, lägg på locket och sjud på svag värme tills innertemperaturen är 70˚C.
  3. Ansa och skär svampen i bitar om den är stor. Fräs den i resten av matfettet.
  4. Ta upp steken och morötterna och svampen ur grytan. Sila skyn och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt grädden och koka upp, smaka av med gelé, salt och peppar. Lägg ner svampen. Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Skär köttet i skivor och strö över lite persilja.
  5. Servera älgsteken med potatispuré gärna av mandelpotatis, morötter och svampsås.

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: vissa öl-sorter innehåller gluten. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida. Ev kan lättöl användas. Tillsätt då lite soja för kraftigare smak.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ. Gör mjölkfri potatispuré.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 gula lökar
  • 2 stora morötter
  • 10 enbär
  • 3 msk smör eller margarin
  • ca 1 kg älgstek eller fransyska
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk salt (till älgsteken)
  • 2 krm peppar (till älgsteken)
  • 2 flaskor porter (à 33 cl)
  • ca 250 g svamp (t ex kantareller, trattkantareller, champinjoner)
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 msk rönnbär eller svartvinbärsgelé
  • salt och peppar (till svampsåsen)
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • persilja
Till servering
  • potatispuré
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3248 kJ / 775 kCal