Älgstek med porter och svamp

12
1
Älgstek med porter och svamp

Ett mustigt recept på älg med porter och svamp som passar utmärkt att servera till vardag såväl som till fest. Du behöver bland annat älgstek eller fransyska och svamp som kantarell eller champinjoner.

Skriv ut
Älgstek med porter och svamp

Ingredienser

4 portioner
2
gula lökar
2
stora morötter
10
enbär
3 msk
smör eller margarin
ca 1 kg
älgstek eller fransyska
1 tsk
timjan
1 tsk
salt (till älgsteken)
2 krm
peppar (till älgsteken)
2
flaskor porter (à 33 cl)
ca 250 g
svamp (t ex kantareller, trattkantareller, champinjoner)
2 1/2 dl
vispgrädde
1 1/2 msk
rönnbär eller svartvinbärsgelé
-
salt och peppar (till svampsåsen)
1 msk
majsstärkelse (Maizena)
-
persilja

Till servering

potatispuré

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: vissa öl-sorter innehåller gluten. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida. Ev kan lättöl användas. Tillsätt då lite soja för kraftigare smak.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ. Gör mjölkfri potatispuré.

Över 60 minuter

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

12

Kommentar

Agneta

10/8/2012

Jag försökte sätta betyg 2, men det gick inte att flytta markören så det blev en trea av misstag! Älgköttet blev segt, såsen tråkig, blaskig, smaklös. Tyvärr. Dagen efter hottade vi upp resterna av såsen med konjak och grillade oxfilé till i stället! Gott!

Näringsvärde per portion

Energi 3248 KJ / 775 kCal
Fett 34.6 g
Kolhydrater 42.8 g
Protein 65.8 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept