Älgstek med porter och svamp

13
1
Älgstek med porter och svamp

Ett mustigt recept på älg med porter och svamp som passar utmärkt att servera till vardag såväl som till fest. Du behöver bland annat älgstek eller fransyska och svamp som kantarell eller champinjoner.

Älgstek med porter och svamp

Ingredienser

4 portioner
2 gula lökar
2 stora morötter
10 enbär
3 msk smör eller margarin
ca 1 kg älgstek eller fransyska
1 tsk timjan
1 tsk salt (till älgsteken)
2 krm peppar (till älgsteken)
2 flaskor porter (à 33 cl)
ca 250 g svamp (t ex kantareller, trattkantareller, champinjoner)
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk rönnbär eller svartvinbärsgelé
salt och peppar (till svampsåsen)
1 msk majsstärkelse (Maizena)
persilja

Till servering

potatispuré

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: vissa öl-sorter innehåller gluten. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida. Ev kan lättöl användas. Tillsätt då lite soja för kraftigare smak.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ. Gör mjölkfri potatispuré.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

13

Kommentar

Agneta

2012-10-08

Jag försökte sätta betyg 2, men det gick inte att flytta markören så det blev en trea av misstag! Älgköttet blev segt, såsen tråkig, blaskig, smaklös. Tyvärr. Dagen efter hottade vi upp resterna av såsen med konjak och grillade oxfilé till i stället! Gott!

Näringsvärde per portion

Energi 3248 KJ / 775 kCal
Fett 346 g
Kolhydrater 428 g
Protein 658 g
Läs mer om näringsvärden