Tjälknöl i saltlag med rödvin
Tjälknöl lagas länge i ugnen på låg värme och läggs sedan i salt lag med rödvin vilket gör köttet saftigt och gott. Det är även populär att laga på rostbiff eller fransyska, här har vi valt klassikern älgstek.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2017
Ingredienser
6 portioner
1 kg fryst älgstek
Lag
3 1/2 dl vatten
1 dl rött vin
1 msk flytande honung
2 krossade vitlöksklyftor
3 svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1/4 dl salt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi870 KJ / 209 kCal
Fett2 g
Salt7.13 g
Kolhydrater5 g
Protein37 g
Kommentarer
Gjorde på högrev. Tog ut vid 64° och lät ligga i lagen ca 15 timmar. Blev jättegott!
Tove
2024-10-05Gå på innertemperatur 65 grader motsvarar minst 8 timmar i en varmluftsugn och önskas mer smak så låt steken ligga kvar i lagen den dubbla tiden.
Peter
2024-08-28När klipper man bort nätet?
Elisabeth
2023-05-31Hej Elisabeth! Du tar bort nätet innan servering. Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-06-01