Tjälknöl

Betyg 3.9 av 5.246 personer har röstat
Receptet har 41 kommentarer
Tjälknöl

Ett härligt recept på tjälknöl. Du gör receptet av bland annat fransyska, salt, socker, enbär och timjan. Servera gärna det saftiga köttet till fest i tunna skivor med exempelvis potatisgratäng, gelé och svamp.

Tjälknöl

Ingredienser

4 portioner
ca 1200 g fransyska (frys köttet innan tillagning)

Saltlag

1 l vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
10 enbär
1 tsk torkad timjan eller motsvarande färsk

Serveringsförslag

potatisgratäng
vinbärsgelé
stekt svamp

Gör så här

00:00:00
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

41 st
  • Riktigt, riktigt gott. Det tyckte mina gäster också! Och så bra att tillaga knölen innan! Bara att plocka fram när gästerna kommer. 🌟🌟🌟🌟🌟 Kristina

    Kristina

  • Gillar receptet…..betackar mig för klimattramset. Lägg av detta! Antar ni är centralstyrda. Ändå mvh Per H

    Per

  • Jag råkade och läsa receptet såg att det köttet skulle vara fryst det fick jag se nu efteråt men jag la fransyskan o vatten och kokat den till det blir runt 65-70 grader invändig temperatur så det får bli som det blir när det inte blev som det skulle bättre lycka nästa gång 😊😊

    Mats

  • Jättebra

    Bengt-göran

  • Det var nog det största pk-dravel om klimatkompensera jag någonsin läst. På vilket sätt räddar jag klimatet med en mindre köttbit från den svenska skogen genom att lägga till importerade grönsaker

    Stefan

  • Enligt mormor som var född 1906 ska den frysta steken vara över 1kg och ligga i ugnen 12 tim. ca 100grader. Läggs sen varm,hel i lag av socker, salt vatten och krossade enbär ca 5 tim. Skivas tunt och serveras med potatisgratäng och svampsås, gärna rönnbärsgele. Detta är ett väl beprövat recept, går inte att misslyckas med./ Ingela

    Marlene

  • min mamma har gjort de här så himla gott

    Annika

  • Kan man lägga steken kall i lagen .Har inga enbär hemma.

    Carina

  • Klimatkompensera för viltkött? Hur täkte ni nu?

    Urban

  • Hej. Ett tips till alla som säger att 75^c är för lågt. Det som ni ställer in eran ugn på är inte en exakt temperatur. På vissa ugnar kan termostaten ställas på 75 men i själva verket blir ugnen inte varmare än 60^c Mvh En servicetekniker

    Patrik

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Energi3499 KJ / 822 kCal
Fett46 g
Salt4 g
Kolhydrater51 g
Protein50 g

Testa liknande recept

  • Renskavsgryta
    Betyg 4.5 av 5.113 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Viltmarinerad kyckling
    Betyg 3.6 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Gräddsås
    Betyg 3.3 av 5.116 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vivekas viltsås
    Betyg 4.8 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad