Tjälknöl på rådjur med potatisgratäng à la Bredsjö | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Tjälknöl på rådjur med potatisgratäng à la Bredsjö

Ett festligt recept på tjälknöl på rådjur med potatisgratäng à la Bredsjö som passar perfekt att servera till fest. Du gör det av bland annat rådjursstek, trattkantareller och blåbär. Servera med en delikat sås och potatisgratäng!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 75°C.
  2. Lägg steken otinad i en ugnssäker form. Ställ in formen i nedre delen av ugnen 6-12 timmar.
  3. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen efter 2-3 timmar. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen är 65-70°C. Det tar 6-12 timmar.
  4. Koka upp vatten, salt och socker tills det har lösts upp. Låt kallna. Lägg det varma köttet i en bunke och häll över saltlaken så att det täcker. Låt stå kallt 4-5 timmar.
  5. Sås: Skala och hacka löken. Skär sellerin i strimlor. Fräs lök och selleri i smör på svag värme ca 5 minuter, tills löken fått lite färg.
  6. Tillsätt tomatpuré, vatten, fond och vin. Låt koka ca 5 minuter.
  7. Sila såsen genom en finmaskig sil. Låt såsen koka ner till 1/3 på svag värme. Tillsätt timjan och krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  8. Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Koka upp mjölk, grädde och smör med 3/4 av osten. Lägg i potatis och låt sjuda ca 8 minuter. Krydda med salt och peppar.
  9. Häll allt i en smord ugnssäker form, eller portionsformar, och fördela resten av osten över. Ställ in mitt i ugnen ca 30 minuter, täck ev med aluminiumfolie mot slutet.
  10. Fräs kantarellerna i en stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt och fortsätt att fräsa några minuter. Salta och peppra.
  11. Ta upp köttet och torka av det. Skär i tunna skivor. Värm såsen.
  12. Lägg upp köttet på ett fat och häll över lite av såsen. Servera med potatisgratäng, resten av såsen och smörfrästa kantareller. Garnera ev med torkade blåbär. Rårörda lingon eller lingonchutney är gott till.

Ingredienser

Portioner: 6
  • ca 1 kg rådjursstek (fryst)
  • 8 dl vatten
  • 1 dl salt
  • 2 msk socker
  • ca 400 g trattkantareller
  • 2 msk smör
  • olja
  • salt och peppar
  • ev torkade blåbär till garnering
Sås
  • 3 schalottenlökar
  • 2 selleristjälkar
  • 2 msk smör
  • 2 tsk tomatpuré
  • 3 msk konc kalvfond
  • 4 dl vatten (till fonden)
  • 3 dl Grythyttans jaktvin eller ett fruktigt och bärigt rött vin
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm peppar
Potatisgratäng
  • 1 1/3 kg potatis (mjölig sort)
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 200 g Bredsjö blå eller roquefortost
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan