Tjälknöl

137
21
Tjälknöl

Ett härligt recept på tjälknöl. Du gör receptet av bland annat fransyska, salt, socker, enbär och timjan. Servera gärna det saftiga köttet till fest i tunna skivor med potatisgratäng, gelé och svamp.

Skriv ut
Tjälknöl

Ingredienser

4 portioner
ca 1200 g
fransyska (frys köttet innan tillagning)

Saltlag

1 l
vatten
1 dl
salt
1/2 dl
socker
10
enbär
1 tsk
torkad timjan eller motsvarande färsk

Till servering

potatisgratäng
gelé
stekt svamp

För alla

Tjälknölen är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Servera med lämpliga tillbehör.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: planera att tjälknölen ska räcka till 6 portioner, komplettera med lättkokta grönsaker (broccoli, haricoverts, blomkål). Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

137

Kommentarer

Jenny

2021-04-10

Jag har aldrig gjort tjälknöl tidigare. Det här var jättegott!

Petter

2021-01-04

Hej! Har ni något bra tips vad man kan använda saltlagen till efter man tagit ur köttet? Känns dumt att hälla ut.

Marielle

2020-12-28

Hej Chava, man följer receptet som det står och lägger det saltade skivade köttet på ett fat/ugnsform och häller över marinaden. Så det blir ett extra steg bara. Smakar ännu bättre om det får ligga i kylskåp i marinaden i ett par dagar :) själv tycker jag inte om persilja så det brukar jag utelämna men det är en smaksak.

Näringsvärde per portion

Energi 3499 KJ / 822 kCal
Fett 46 g
Salt 4.16 g
Kolhydrater 51 g
Protein 50 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept