Tjälknöl

Betyg 3.7 av 5.
217 personer har röstat
37
Tjälknöl

Ett härligt recept på tjälknöl. Du gör receptet av bland annat fransyska, salt, socker, enbär och timjan. Servera gärna det saftiga köttet till fest i tunna skivor med exempelvis potatisgratäng, gelé och svamp.

Tjälknöl

Ingredienser

4 portioner
ca 1200 g fransyska (frys köttet innan tillagning)

Saltlag

1 l vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
10 enbär
1 tsk torkad timjan eller motsvarande färsk

Serveringsförslag

potatisgratäng
vinbärsgelé
stekt svamp

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.7 av 5.
217 personer har röstat

Kommentarer

Det var nog det största pk-dravel om klimatkompensera jag någonsin läst. På vilket sätt räddar jag klimatet med en mindre köttbit från den svenska skogen genom att lägga till importerade grönsaker

Stefan

2024-11-06

Enligt mormor som var född 1906 ska den frysta steken vara över 1kg och ligga i ugnen 12 tim. ca 100grader. Läggs sen varm,hel i lag av socker, salt vatten och krossade enbär ca 5 tim. Skivas tunt och serveras med potatisgratäng och svampsås, gärna rönnbärsgele. Detta är ett väl beprövat recept, går inte att misslyckas med./ Ingela

Marlene

2024-10-14

min mamma har gjort de här så himla gott

Annika

2023-03-08

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Energi3499 KJ / 822 kCal
Fett46 g
Salt4 g
Kolhydrater51 g
Protein50 g

Testa liknande recept

Renskavsgryta
Betyg 4.5 av 5.
103 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Varm viltbuljong
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Tjälknöl på rådjur med potatisgratäng à la Bredsjö
Betyg 3 av 5.
115 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Crêpes med viltstuvning
Betyg 3.1 av 5.
35 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Norrländsk renskavsgryta
Betyg 4.1 av 5.
23 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Vivekas viltsås
Betyg 4.8 av 5.
16 personer har röstat
Under 30 min att tillaga