Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Tjälknöl

Ett härligt recept på tjälknöl. Du gör receptet av bland annat fransyska, salt, socker, enbär och timjan. Servera gärna det saftiga köttet till fest i tunna skivor med potatisgratäng, gelé och svamp.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 75°C.
  2. Lägg den frysta fransyskan i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen. Stek köttet tills innertemperaturen är 65-70°C. Det kan ta 8-12 timmar.
  3. Saltlag: Koka upp vatten, salt och socker i en gryta låt det kallna. Tillsätt enbär och timjan.
  4. Lägg ner den varma steken i saltlagen och låt stå kallt i 4-5 timmar.
  5. Ta upp köttet och torka det lätt med hushållspapper. Skär köttet i tunna skivor. 
  6. Till servering: Servera med potatisgratäng, gelé och gärna stekt svamp.

För alla

Tjälknölen är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Servera med lämpliga tillbehör.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: planera att tjälknölen ska räcka till 6 portioner, komplettera med lättkokta grönsaker (broccoli, haricoverts, blomkål). Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 1200 g fransyska (frys köttet innan tillagning)
Saltlag
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1/2 dl socker
  • 10 enbär
  • 1 tsk torkad timjan eller motsvarande färsk
Till servering
  • potatisgratäng
  • gelé
  • stekt svamp
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3499 kJ / 822 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer