Tjälknöl
Ett härligt recept på tjälknöl. Du gör receptet av bland annat fransyska, salt, socker, enbär och timjan. Servera gärna det saftiga köttet till fest i tunna skivor med exempelvis potatisgratäng, gelé och svamp.
Ingredienser
4 portioner
ca 1200 g fransyska (frys köttet innan tillagning)
Saltlag
1 l vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
10 enbär
1 tsk torkad timjan eller motsvarande färsk
Serveringsförslag
potatisgratäng
vinbärsgelé
stekt svamp
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Energi3499 KJ / 822 kCal
Fett46 g
Salt4 g
Kolhydrater51 g
Protein50 g
Kommentarer
Det var nog det största pk-dravel om klimatkompensera jag någonsin läst. På vilket sätt räddar jag klimatet med en mindre köttbit från den svenska skogen genom att lägga till importerade grönsaker
Stefan
2024-11-06Enligt mormor som var född 1906 ska den frysta steken vara över 1kg och ligga i ugnen 12 tim. ca 100grader. Läggs sen varm,hel i lag av socker, salt vatten och krossade enbär ca 5 tim. Skivas tunt och serveras med potatisgratäng och svampsås, gärna rönnbärsgele. Detta är ett väl beprövat recept, går inte att misslyckas med./ Ingela
Marlene
2024-10-14min mamma har gjort de här så himla gott
Annika
2023-03-08