Tjälknöl

178
32
Tjälknöl

Ett härligt recept på tjälknöl. Du gör receptet av bland annat fransyska, salt, socker, enbär och timjan. Servera gärna det saftiga köttet till fest i tunna skivor med exempelvis potatisgratäng, gelé och svamp.

Tjälknöl

Ingredienser

4 portioner
ca 1200 g fransyska (frys köttet innan tillagning)

Saltlag

1 l vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
10 enbär
1 tsk torkad timjan eller motsvarande färsk

Serveringsförslag

potatisgratäng
vinbärsgelé
stekt svamp

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: planera att tjälknölen ska räcka till 6 portioner, komplettera med lättkokta grönsaker (broccoli, haricoverts, blomkål). Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

178

Kommentarer

Patrik

2022-10-26

Hej. Ett tips till alla som säger att 75^c är för lågt. Det som ni ställer in eran ugn på är inte en exakt temperatur. På vissa ugnar kan termostaten ställas på 75 men i själva verket blir ugnen inte varmare än 60^c Mvh En servicetekniker

Annie

2022-08-18

Ett tips om man får kött över: strimla tunt och servera med en nudelsallad med fräscha grönsaker, hoi sin-sås och jordnötter. Då får man 2 helt olika måltider!

Johnny

2022-03-17

Förklara gärna hur klimatet kan förbättras om jag minskar storleken på min köttbit (älg, hjort, svenskt nöt e dyl) och ersätter det med importerade, konventionellt odlade grönsaker som ni föreslår? /Johnny Johansson

Näringsvärde per portion

Energi 3499 KJ / 822 kCal
Fett 46 g
Salt 4 g
Kolhydrater 51 g
Protein 50 g
Läs mer om näringsvärden