Renskavsgryta
Klassisk norbotteninspirerad rätt som värmer gott på kalla vinterdagar. Stek renskavet i smör för bästa möjliga smak och tillsätt därefter svamp, lök och kryddor. Enbären och svartvinbärsgelén ger grädden krämiga smaker!
Ingredienser
2 portioner
1 pkt djupfryst renskav (à 240 g)
smör till stekning
1 hackad gul lök
100 g ljusa kantareller (eller champinjoner i skivor)
peppar från kvarn
salt
5 krossade enbär
1 msk svart vinbärsgelé
2 dl vispgrädde
Till servering
hackad persilja
potatis
gelé
sallad
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri grädde.
Gör mjölkfri: byt ut smör mot mjölkfritt matfett. Byt grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri grädde.
Gör mjölkfri: byt ut smör mot mjölkfritt matfett. Byt grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Här går det förstås bra att använda annan svamp.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3004 KJ / 719 kCal
Fett61 g
Salt1.8 g
Kolhydrater14 g
Protein30 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Mycket gott, tyckte hela familjen inklusive 1-åringen! Vi använde trattkantareller istället för ljusa kantareller, funkade jättebra 👏🏼
Sofia
2024-04-15Upplevde att det var lite mycket med 5st krossade enbär. Det räcker förmodligen med 2-3.
Johanna
2024-02-10Mycket gott, fräste skav, lök och svamp för sig och smakade av med lite mörk soja och sheeyvinäger på slutet enligt tips här.
Lina
2023-12-03