Gräddsås

79
2
Gräddsås

Gräddsås eller brunsås som de flesta kallar denna klassiska sås. Koka ihop grädde, soja, buljong med vatten. Vispa ner svart vinbärsgelé och red av såsen strax innan servering. Enkelt eller hur? Passar till de flesta rätter i vår älskade husmanskost.

Skriv ut
Gräddsås

Ingredienser

4 portioner
4 dl
vatten
1
kycklingbuljongtärning
1 msk
japansk soja
4 dl
vispgrädde
1 msk
svart vinbärsgelé
1 tsk
majsstärkelse
-
peppar
-
ev salt

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongtärningen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Under 30 minuter

Gör så här

Tips

Smaksätt gärna såsen med lite smulad ädelost och eller lite ansjovisspad för en rundare smak.

Vad tyckte du om receptet?

79

Kommentarer

Peter

3/25/2020

Bra för en manlig novis som jag......

Susanne

2/17/2018

2 tsk majsstärkelse till 8 portioner ger en alldeles för tunn sås. Måste vara fel mängd. Fick rädda såsen med vetemjöl.

Redaktionen ICAse

3/13/2018

Hej Susanne! Recpetet är provlagat för 4 portioner och gör man ändring till fler/färre så kan det behövas justeringar. Kokar man dubbel sats så måste man koka längre tid för att koka ihop vätskan, sen är det också beroende på kastrullen om den är vid eller hög och hur hårt man kokar. Matlagning är lite kemi :) Hälsningar Michelle

Näringsvärde per portion

Energi 1652 KJ / 395 kCal
Fett 40 g
Salt 2 g
Kolhydrater 7 g
Protein 3 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept