Tjälknöl med potatis och jordärtskocksgratäng
Tjälknölen görs här på fryst fransyska, och resultatet blir ett riktigt härligt kött. Det tar dock ett tag att tillaga tjälknölen, så det är inget recept för den som önskar en snabb middagslösning!
Ingredienser
6 portioner
Tjälknöl
1 1/2 kg fryst fransyska
1 l vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
10 krossade enbär
1 tsk torkad rosmarin
2 lagerblad
Potatis- och jordärtskocksgratäng
800 g mjölig potatis
400 g jordärtskockor
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och mjölk mot soja-, havre- eller risbaserade ersättningsprodukter.
Gör så här
Tips
Sallad med spenat, strimlade äpplen, rostade hasselnötter och senapsvinägrett passar utmärkt att servera till.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2270 KJ / 544 kCal
Fett21.5 g
Kolhydrater33.7 g
Protein50.3 g
Kommentarer