Tjälknöl med potatis och jordärtskocksgratäng | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Tjälknöl med potatis och jordärtskocksgratäng

Tjälknöl görs på fryst fransyska, och resultatet blir ett riktigt härligt kött. Det tar dock ett tag att tillaga tjälknölen, så det är inget recept för den som önskar en snabb middagslösning!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 75°C.
  2. Tjälknöl: Lägg den frysta steken i en ugnssäker form. Ställ in den i nedre delen av ugnen.
  3. Sätt in en köttermometer efter ca 6 timmar. Låt stå i ugnen tills köttets innertemperatur är 65-70°C, det kan ta ytterligare ca 6 timmar.
  4. Koka upp vattnet med salt, socker och kryddor i en gryta och låt kallna.
  5. Lägg ner den varma steken i lagen. Låt den ligga i lagen 4-5 timmar i kylskåp.
  6. Gratäng: Sätt ugnen på 200°C.
  7. Skala och skiva potatis och jordärtskockor. Skala och finhacka vitlöken.
  8. Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Lägg ner rotfrukterna och vitlöken och koka upp. Krydda med salt och svartpeppar. Häll upp i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen 30-40 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  9. Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper. Skär steken i tunna skivor och servera med potatis- och jordärtsocksgratäng.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och mjölk mot soja-, havre- eller risbaserade ersättningsprodukter.

Tips

Sallad med spenat, strimlade äpplen, rostade hasselnötter och senapsvinigrett passar utmärkt att servera till.

Ingredienser

Portioner: 6
Tjälknöl
  • 1 1/2 kg fryst fransyska
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1/2 dl socker
  • 10 krossade enbär
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 lagerblad
Potatis- och jordärtskocksgratäng
  • 800 g mjölig potatis
  • 400 g jordärtskockor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2270 kJ / 544 kCal