Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Tjälknöl

Ett mumsigt recept på tjälknöl som är Medelpads traditionella landskapsrätt. Du gör den av älgstek, vatten, salt, socker, enbär och timjan. Servera gärna det saftiga köttet med potatisgratäng.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 75°C.
  2. Lägg den frysta älgsteken i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen.
  3. Sätt in en köttermometer efter ca 6 timmar. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen i köttet är 65-70°C, det kan ta ytterligare ca 6 timmar.
  4. Koka upp vattnet med salt och socker i en gryta och låt kallna. Tillsätt enbär och timjan.
  5. Lägg ner den varma steken i lagen. Låt ligga svalt 4-5 timmar.
  6. Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper. Skär steken i tunna skivor och servera gärna med potatisgratäng.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 1/2 kg fryst älgstek
  • 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • 1/2 dl socker
  • 10 krossade enbär
  • 1 tsk torkad timjan
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?