Potatisgratäng

Betyg 3.7 av 5.
280 personer har röstat
40
Potatisgratäng

Potatisgratäng är en god klassiker som du enkelt varierar smaken på genom att blanda i purjolök eller vitlök samt att du även kan tillsätta olika goda örter, svamp eller zucchini. Gratinera din gräddiga gratäng i ugn och servera.

Potatisgratäng

Ingredienser

4 portioner
3 dl  grädde
3 dl  mjölk
1 1/2 tsk  salt
2 krm  svartpeppar
1 kg  fast potatis
2   gula lökar

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt ut grädden och mjölken till laktosfria ersättningsprodukter.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden och mjölken mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: byt vispgrädde mot havrebaserad matlagningsgrädde. Detta leder till en 60 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Gratängen kan varieras genom att blanda 2 pressade vitlöksklyftor (för 4 port) i grädden eller byta ut löken mot purjolök. Potatisen och löken kan varvas med skivade champinjoner eller skivad zucchini. Riven ost, t ex cheddar eller grevé, kan blandas med potatisen eller strös ovanpå. Örtkryddor som oregano, basilika, dragon eller dill är också gott att blanda i gratängen.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.7 av 5.
280 personer har röstat

Kommentarer

Jag gjorde enligt receptet, plus smord form och två vitlökar, minus en lök. Uppskattades av både mina barn och barnbarn. För bara vuxna skulle jag dubbla vitlöken. Skivade potatisen 4 mm på Mandolin.

Christer

2023-05-28

Jag glömde skriva att jag hade torkad vitlök i också. Det blev 5 stora portioner. /Gun

Gun

2023-04-29

Har gjort gratängen idag, och med lite modifiering så blev den jättegod. Jag hade smörklickar i formens botten, sköljde inte den tvättade potatisen efter skalning, skivade lövtunna skivor i assistenten (för tjocka skivor tar för lång tid att få färdigt). Jag hade purjolök, 2 morötter och 1 palsternacka tillsammans med potatisen. Jag kokade allt i grädde och mjölk några minuter, alltså lite mer än bara ett uppkok. För säkerhets skull blandade jag i ca 1/4 dl maizena ljus redning, ifall det skulle bli blaskigt. Jag hade ströbröd och lite extra svartpeppar ovanpå. Det hade nog varit extra gott med riven ost ovanpå, men den sista osten fick skatorna i morse. Allt blev klart efter 35 min. i ugn på vanlig över- och undervärme och sedan 5 min. till med varmluft. / Gun

Gun

2023-04-29

Näringsvärde per portion

Energi2078 KJ / 497 kCal
Fett30 g
Salt2 g
Kolhydrater47 g
Protein7 g

Testa liknande recept

Sockerkaka
Betyg 2.8 av 5.
141 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Västerbottenpaj med löjrom och grillad sparris
Betyg 3.1 av 5.
121 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Chokladsås
Betyg 4.3 av 5.
1081 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Dillstuvad potatis
Betyg 4.6 av 5.
11 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Chokladpudding med Baileys, grädde & hallon
Betyg 4.2 av 5.
6 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Under 60 min att tillaga