Potatisgratäng är en god klassiker som du enkelt varierar smaken på genom att blanda i purjolök eller vitlök samt att du även kan tillsätta olika goda örter, svamp eller zucchini. Gratinera din gräddiga gratäng i ugn och servera.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt ut grädden och mjölken till laktosfria ersättningsprodukter.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden och mjölken mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör mer klimaträtt: byt vispgrädde mot havrebaserad matlagningsgrädde. Detta leder till en 60 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jag gjorde enligt receptet, plus smord form och två vitlökar, minus en lök. Uppskattades av både mina barn och barnbarn. För bara vuxna skulle jag dubbla vitlöken. Skivade potatisen 4 mm på Mandolin.
Christer
2023-05-28Jag glömde skriva att jag hade torkad vitlök i också. Det blev 5 stora portioner. /Gun
Gun
2023-04-29Har gjort gratängen idag, och med lite modifiering så blev den jättegod. Jag hade smörklickar i formens botten, sköljde inte den tvättade potatisen efter skalning, skivade lövtunna skivor i assistenten (för tjocka skivor tar för lång tid att få färdigt). Jag hade purjolök, 2 morötter och 1 palsternacka tillsammans med potatisen. Jag kokade allt i grädde och mjölk några minuter, alltså lite mer än bara ett uppkok. För säkerhets skull blandade jag i ca 1/4 dl maizena ljus redning, ifall det skulle bli blaskigt. Jag hade ströbröd och lite extra svartpeppar ovanpå. Det hade nog varit extra gott med riven ost ovanpå, men den sista osten fick skatorna i morse. Allt blev klart efter 35 min. i ugn på vanlig över- och undervärme och sedan 5 min. till med varmluft. / Gun
Gun
2023-04-29