Potatisgratäng
Potatisgratäng är en god klassiker som du enkelt varierar smaken på genom att blanda i purjolök eller vitlök samt att du även kan tillsätta olika goda örter, svamp eller zucchini. Gratinera din gräddiga gratäng i ugn och servera.
Ingredienser
4 portioner
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 kg fast potatis
2 gula lökar
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt ut grädden och mjölken till laktosfria ersättningsprodukter.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden och mjölken mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: byt vispgrädde mot havrebaserad matlagningsgrädde. Detta leder till en 60 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
Tips
Gratängen kan varieras genom att blanda 2 pressade vitlöksklyftor (för 4 port) i grädden eller byta ut löken mot purjolök. Potatisen och löken kan varvas med skivade champinjoner eller skivad zucchini. Riven ost, t ex cheddar eller grevé, kan blandas med potatisen eller strös ovanpå. Örtkryddor som oregano, basilika, dragon eller dill är också gott att blanda i gratängen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2078 KJ / 497 kCal
Fett30 g
Salt2 g
Kolhydrater47 g
Protein7 g
Kommentarer
Mitt förslag är att salta minst det dubbla!
Stefan
2024-03-06Är det 1 kg skalad eller oskalad potatis?
Elina
2024-01-30Hej Elina! Det är 1 kg oskalad potatis som används. Hälsningar Niclas.
Redaktionen
2024-01-31Blir gratängen bättre om den.är hög eller låg? Dvs ska man ha en så liten form som möjligt? Eller hellre en större form vilket ger större yta men lägre gratäng.
Sofia
2024-01-05Hej Sofia! Det är helt en smaksak om du använder en hög (lite mindre) låg (lite större) form. En större form ger ju en större yta som gratineras, som många uppsakattar. Vänliga hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-01-09